Connect with us

Prețurile alimentelor de bază au scăzut cu până la 43% în prima săptămână a lunii august

alimente - Moldova Invest

Național

Prețurile alimentelor de bază au scăzut cu până la 43% în prima săptămână a lunii august

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Conform datelor analizate de Consiliul Concurenței, în prima săptămână din august, prețurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanța privind plafonarea adaosurilor comerciale au înregistrat scăderi semnificative, ajungând până la 43% în unele cazuri, comparativ cu luna iunie. Cele mai mari reducții s-au remarcat la fructe și legume

Conform comunicatului transmis presei, prețul roșiilor a scăzut cu aproximativ 44%, strugurii au devenit mai ieftini cu circa 38%, iar prețul ardeilor a înregistrat o reducere de 32%. Reduceri de preț au fost semnalate și la cartofi, ceapă, prune, pepene, și morcovi.

Moldova Invest îți recomandă și ...   INS: În 2023, România avea o populație activă de 8,15 milioane de persoane și 455.600 de șomeri

Această tendință de scădere a prețurilor se datorează epuizării stocurilor vechi achiziționate la prețuri mai mari, iar președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat că se așteaptă ca numărul magazinelor cu reduceri la alimentele de bază să crească pe măsură ce timpul avansează.

În ceea ce privește produsele lactate, prețul mediu al brânzei telemea a scăzut cu aproape 13%, iaurtul este mai ieftin cu 9%, iar laptele s-a înregistrat cu o reducere de 7,8%, conform acordului voluntar între retaileri și procesatori. Acest acord a dus la o reducere a prețului cu aproximativ 20%, începând din luna mai.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Peste 3.000 de proiecte de investiții din fonduri europene, finanțate de CEC

Alte produse esențiale din coșul de bază, cum ar fi uleiul, ouăle, zahărul și mălaiul, au înregistrat de asemenea scăderi de preț.

În cazul cărnii, prețul mediu al tacâmurilor de pui s-a redus cu aproape 10%, iar cel al aripilor de pui cu 6%. În ceea ce privește carnea de porc, prețul mediu pentru carne de lucru a scăzut cu 1,8%, iar prețul mediu pentru spată de porc a înregistrat o creștere ușoară de 1,4%.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România a coborât pe locul 44 în clasamentul privind calitatea vieţii şi bunăstarea socială, fiind depășită de Bulgaria!

Această ieftinire a alimentelor de bază vine ca urmare a intrării în vigoare, la 1 august 2023, a Ordonanței de Urgență a Guvernului care impune măsuri temporare pentru combaterea creșterii excesive a prețurilor la 14 grupe de alimente de bază, printre care pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeți vrac și zahăr.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top