Connect with us

Producția de porumb boabe a României ar putea ajunge anul acesta la 10,13 milioane de tone

productie porumb romania estimare - Moldova Invest

Național

Producția de porumb boabe a României ar putea ajunge anul acesta la 10,13 milioane de tone

Comisia Europeană a ajustat în scădere producția a patru culturi pe care România se bazează pentru export, conform ultimei prognoze publicate în septembrie

Producția de semințe de floarea-soarelui, porumb, sfeclă și soia a înregistrat o revizuire în scădere față de estimările din august.

Potrivit ultimei prognoze a Comisiei Europene, producția de porumb boabe în România pentru acest an ar putea atinge 10,13 milioane de tone, cu aproximativ 800.000 de tone mai puțin decât indica estimarea din august, dar cu o creștere de peste 26% față de producția anului trecut.

Analiștii Comisiei au revizuit estimările privind randamentul la hectar cu o scădere de 7,3%, trecând de la 4,64 tone acum o lună, la 4,3 tone în septembrie. Deși randamentele sunt cu 43% mai bune decât în anul secetos 2023, acestea sunt cu 20% sub media ultimilor cinci ani.

Calculul privind producția totală a fost efectuat ținând cont de estimarea UE, conform căreia România a cultivat porumb pe o suprafață de 2,35 milioane de hectare.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Dezbaterile privind Pilonul II de Pensii se Intensifică. APAPR solicită clarificări urgente în contextul legislativului fiscal

În 2022, conform datelor Institutului Național de Statistică, România a cultivat porumb pe 2,43 milioane de hectare, cu 75.100 de hectare mai mult decât în acest an, obținând o producție de 8 milioane de tone.

Din cauza temerilor legate de importurile din Ucraina, care au determinat scăderea prețurilor la porumb, dar și datorită faptului că culturi precum floarea-soarelui sunt mai tolerate la secetă, iar culturi precum soia sunt mai profitabile, suprafața cultivată cu porumb în România este estimată de Comisia Europeană să fie cu 3,5% sub cea din 2022 și cu 5,6% sub media ultimilor cinci ani.

Prognoza din septembrie este nefavorabilă și pentru cultura de sfeclă. Estimările au fost revizuite în jos cu 6,7%, ajungând la un randament mediu de 34,2 tone la hectar, cu o creștere de 8% față de producția anului anterior, dar cu o scădere de 9% față de media ultimilor cinci ani. România ar putea înregistra a doua cea mai mare scădere a randamentului comparativ cu media ultimilor cinci ani, după Lituania (minus 15%).

Moldova Invest îți recomandă și ...   Majorarea salariilor din construcţii şi agricultură se AMÂNĂ

De asemenea, analiștii UE anticipează că fermierii români vor obține o medie de 2,09 tone de soia pe hectar, față de 2,19 tone conform prognozei din august, ceea ce reprezintă o scădere de 4,5%. Randamentul este cu 16% mai mare decât în anul precedent, dar cu 10% mai mic decât media ultimilor cinci ani. Conform datelor INS, în 2022, România a produs 244.300 de tone de soia pe o suprafață de 135,9 mii de hectare. Comisia Europeană estimează că în 2023 au fost cultivate 150.000 de hectare cu soia, ceea ce ar însemna o producție de 313.500 de tone.

În ceea ce privește floarea-soarelui, prognoza indică o reducere a randamentului mediu față de estimările din august, diferența fiind de 0,6 tone la hectar (scădere de 2,7%). Conform ultimului raport al Comisiei, fermierii români vor obține, în medie, 2,12 tone de semințe de floarea-soarelui pe hectar, cu 10% mai mult decât anul precedent, dar cu 13% sub media ultimilor cinci ani. În 2023, s-au cultivat aproximativ 1,2 milioane de hectare cu floarea-soarelui, față de 1 milion de hectare în anul precedent, ceea ce ar putea duce la un total de 2,6 milioane de tone în acest an, comparativ cu 2,1 milioane de tone în 2022.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Noul Centru de Robotică și Sisteme Inteligente, înființat de TUIASI cu sprijinul PHINIA și Fundației Comunitare Iași

Singura cultură pentru care Comisia nu a adus modificări la prognoză este orzul de primăvară, care ar putea aduce randamente de 2,91 tone la hectar, cu o creștere de 3% față de 2022 și de 12% peste media ultimilor cinci ani.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top