Connect with us

Producția industrială a scăzut cu 4,8% în prima jumătate a anului!

industria romaniei - Moldova Invest

Național

Producția industrială a scăzut cu 4,8% în prima jumătate a anului!

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS) arată că producția industrială pe serie brută a înregistrat o scădere de 4,8% în primele șase luni din acest an în comparație cu aceeași perioadă din 2022.

Această reducere a fost generată de diminuarea producției și a furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat cu 11,2%, precum și de scăderea din industria prelucrătoare cu 4,2%.

În aceeași perioadă, industria extractivă a cunoscut o creștere de 2,9%.

Când luăm în considerare factorii legați de numărul de zile lucrătoare și sezonalitate, producția industrială a înregistrat o scădere de 5% în intervalul 1 ianuarie – 30 iunie 2023 față de aceeași perioadă din anul anterior. Acest declin a fost provocat de reducerea producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-11,1%) și de scăderea din industria prelucrătoare (-4,2%), în timp ce industria extractivă a cunoscut o creștere de 2,9%.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Guvernul României vizează extinderea capacităților de stocare a energiei prin investiții masive în parcurile fotovoltaice și eoliene

În luna iunie 2023, producția industrială pe serie brută a scăzut cu 5,8% față de luna precedentă, ca rezultat al declinului din cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (-6,6%), producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-2,1%) și industria extractivă (-0,7%).

În luna iunie, producția industrială, ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a scăzut cu 2,1% față de luna precedentă, influențată de declinul din industria prelucrătoare (-3,6%) și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-0,9%). Totuși, industria extractivă a înregistrat o creștere de 1,6%.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România înregistrează cel mai mare preț spot al energiei electrice din UE

Comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, producția industrială pe serie brută a scăzut cu 5,9%. Acest declin se datorează scăderii producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-9,4%) și scăderii din industria prelucrătoare (-6%). În schimb, industria extractivă a înregistrat o creștere de 6,3%. Pe serie ajustată, producția industrială a scăzut cu 5,5%, influențată de declinul producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-10,1%) și scăderea din industria prelucrătoare (-5,1%). Industria extractivă a înregistrat o creștere de 6%.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Analiză: Disparitățile salariale și economice în România cu accent pe Regiunea Nord-Est


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top