Connect with us

Proiect de 3 miliarde de euro pentru o nouă linie de înaltă tensiune de-a lungul țării

WhatsApp Image 2023 04 11 at 16.08.19 - Moldova Invest

Național

Proiect de 3 miliarde de euro pentru o nouă linie de înaltă tensiune de-a lungul țării

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

România accelerează construcția unei noi linii de înaltă tensiune destinată transportului de energie electrică pe întreg teritoriul țării și până în Ungaria, marcând o mișcare semnificativă în eforturile de a-și dubla producția de energie din surse regenerabile și de a deveni un furnizor regional de electricitate

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a discutat aceste planuri într-un interviu, subliniind importanța noului proiect pentru țară.

Studiul de fezabilitate pentru această nouă linie de înaltă tensiune, estimată la peste 3 miliarde de euro, este așteptat să fie finalizat în șase luni.

Această linie directă de înaltă tensiune va avea rolul crucial de a permite rețelei energetice să absoarbă excedentul de energie regenerabilă, să mențină echilibrul sistemului și să faciliteze exportul de energie către alte țări europene.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Investiții europene pentru regenerarea urbană a Municipiului Vaslui

„Pentru noi acest cablu este prioritatea numărul unu. Această linie directă de înaltă tensiune este un instrument suplimentar pentru ca reţeaua energetică să poată absorbi toată energia regenerabilă, să asigure echilibrul sistemului şi de asemenea să putem exporta energie spre alte ţări din Europa Occidentală”, a trasmis ministrul energiei, Sebastian Burduja.

Noua linie va consolida legătura cu piața europeană mai mare și va permite României să exporte surplusul de electricitate în momentele favorabile din punct de vedere al resurselor regenerabile și să importe electricitate în situația de deficit.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Un nou ajutor de stat prin AGRO PLUS și RURAL PLUS! Buget total de 2,5 miliarde de euro!

De asemenea, aceasta va facilita transportul de energie din zonele de producție în cele cu cerere crescută.

Cu parcuri eoliene și proiecte solare în creștere rapidă, România investește masiv în sursele de energie regenerabilă, susținută în parte de fonduri europene destinate accelerării tranziției spre o economie verde.

Ministrul Energiei a menționat că România caută investitori cu experiență și sprijin financiar pentru construcția noii linii de înaltă tensiune, care ar putea să urmeze traseul gazoductului BRUA și să conecteze sud-estul României cu Ungaria. Operatorul local de transport al energiei, Transelectrica, va juca un rol important în acest proiect.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministerul Finanţelor a împrumutat 1,06 mld. lei de la bănci într-o licitaţie de obligaţiuni scadente în 2026, cu o dobândă de 6,13%/an

Cu noile capacități de producție a energiei și rezervele de gaze naturale, România urmărește să devină auto-suficientă în ceea ce privește energia și să devină un furnizor regional de electricitate până în 2030.

Ministrul Burduja a subliniat importanța consumului local pentru gazele extrase din Marea Neagră, chiar dacă exportul ar putea deveni o realitate în viitor.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top