Senatorul UDMR, Tánczos Barna, anterior ministru al Mediului, a propus în Parlament reintroducerea cotei de vânătoare pentru ursul brun
Acesta propune o cotă preventivă anuală de 426 de exemplare, motivată prin necesitatea controlării creșterii populației de urși.
Barna subliniază importanța priorității vieții umane și se bazează pe date științifice, care indică o creștere constantă a populației de urs în România.
În prezent, Ministerul Mediului și Academia Română au stabilit o cotă preventivă de 140 de urși și o cotă de intervenție de 55.
Din cauza densității mari în anumite zone, specia însăși este afectată. În plus, daunele în domeniul agricol și zootehnic cauzate de urși au avut un impact financiar semnificativ, cu costuri pentru Ministerul Mediului care depășesc 3 milioane de lei în acest an.
Susținerea propunerii vine și din opoziție, reflectând consensul privind importanța gestionării problemei urșilor, pentru că fără un management corespunzător al populației, există riscul ca oamenii să ia inițiative, cu efecte adesea negative asupra animalelor.
Populația de urși din România este în creștere
„Nimic nu este mai important decât viața umană! Introducem prin lege cotele de vânătoare la urși.
Împreună cu colegii din UDMR, am depus propunerea legislativă care prevede managementul activ a populației de urs brun și reglementează intervenția prin vânătoare pentru următorii doi ani.
Propunem o cotă de prevenție anuală de 426 de exemplare, pentru a putea ține sub control creșterea populației de urs.
Cotele de prevenție și intervenție se bazează pe un studiu științific care arată că populația de urși din România este în creștere și că specia nu va fi afectată de intervenție.
Adoptarea acestei legi va completa pachetul de măsuri pe care l-am implementat în România în ultimii ani, la inițiativa UDMR. Am reglementat intervenția imediată în cazul urșilor periculoși, punem în practică planul de acțiune pentru reducerea conflictelor om-urs, sprijinim fermierii cu garduri electrice și prin inițiativa înregistrată astăzi, vom combate suprapopularea urșilor prin cote de vânătoare.” a declarat senatorul UDMR, Tánczos Barna.
Datele arată că România găzduiește una dintre cele mai mari populații de urs din Europa, cu o estimare recentă cuprinsă între 7410-8590 de exemplare. Mai mult, relocările anterioare s-au dovedit ineficiente, iar eforturile de transfer către alte țări europene nu au avut succes.
Specialiștii spun că în România sunt în prezent peste 8.000 de urși, iar numărul maxim ar trebui să fie de circa 4.000 de exemplare, pentru a se menține un echilibru natural.
Exemplarele care ar trebui să fie vânate, în cotele de prevenție, sunt masculii care au devenit agresivi în păduri, gonind în general ursoaicele cu pui spre zonele locuite de oameni.
„Cotele actuale de prevenție și de intervenție reprezintă circa 6% din total, mult mai puțin decât se vânează în alte țări. În fiecare an, jumătate dintre femele fac cel puțin doi pui.
Chiar și cu o cotă de prevenție de 800 de exemplare pe an, populația nu s-ar reduce. Totuși, dacă începe să se aplice cota de prevenție, se poate regla puțin situația, dacă ursoaicele cu pui urcă înapoi spre păduri, de unde se vor putea extrage masculii agresivi”, a declarat Ovidiu Ionescu, profesor al Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere din cadrul Universității Transilvania din Brașov.
Decizia privind această propunere legislativă va fi luată în urma deliberărilor comisiilor de specialitate și apoi a plenului Camerei Deputaților.