Connect with us

PwC România: Tranzacții de peste 40 milioane de euro în prima jumătate a acestui an

george ureche PwC - Moldova Invest

Național

PwC România: Tranzacții de peste 40 milioane de euro în prima jumătate a acestui an

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

În prima jumătate a acestui an, piața românească de fuziuni și achiziții a cunoscut o evoluție remarcabilă, marcată de o creștere a tranzacțiilor cu valori mari. Din cele 115 tranzacții anunțate, 20 au depășit pragul de 40 milioane de euro, comparativ cu doar 15 tranzacții înregistrate în aceeași perioadă anul trecut, semn că, în ciuda unei scăderi generale cu 8% a numărului total de tranzacții, sectorul tranzacțiilor mari este în expansiune.

Valoarea medie a tranzacțiilor anunțate a crescut semnificativ, de la 17 milioane de euro în prima jumătate a anului 2023 (excluzând mega tranzacția Enel România – PPC) la 23 milioane de euro în primul semestru al anului curent. Această tendință este rezultatul dublei influențe a dimensiunii mai mari a companiilor țintă și a evaluărilor mai ridicate, susținute de stabilitatea macroeconomică și de îmbunătățirea sentimentului economic general.

Este important de menționat că analiza exclude tranzacțiile care implică Bursa de Valori București, precum IPO-uri, SPO-uri, răscumpărări sau deal-uri bilaterale cu acțiuni listate. Aceasta subliniază evoluția dinamicii fuziunilor și achizițiilor în afara pieței publice de capital, oferind o perspectivă clară asupra trendurilor recente din sectorul privat din România.

În lipsa unui megadeal precum tranzacția cu Enel din prima jumătate a anului trecut care a propulsat piața la 3,4 miliarde euro în termeni de tranzacții anunțate, valoarea totală a pieței de fuziuni și achiziții de la începutul anului curent a scăzut la 2,6 miliarde de euro. Izolând însă impactul acestui mega deal, piața locală a înregistrat o creștere anuală totală de 24%, de la 2,1 miliarde euro la 2,6 miliarde de euro”,  explică George Ureche, Partener PwC România.

Structura pieței de fuziuni și achiziții în acest an a evidențiat sectoare dinamice precum energia, real estate și industria, care au contribuit împreună cu 47% din totalul tranzacțiilor anunțate. În sectorul energiei, interesul investitorilor s-a concentrat în special pe producătorii de electricitate din surse regenerabile, cu tranzacții având o valoare medie de 34 milioane euro, în creștere semnificativă față de anul precedent. Industria și real estate-ul au continuat să atragă atenția investitorilor, fiecare cu 16 tranzacții M&A anunțate, la valori medii de 20 milioane euro și, respectiv, 27 milioane euro per tranzacție.

Moldova Invest îți recomandă și ...   ROBOR a atins cea mai mică valoare din ultimii doi ani

În schimb, sectorul IT&C a înregistrat o scădere atât în numărul total de tranzacții anunțate (16 în primul semestru din 2024 față de 30 în aceeași perioadă din 2023), cât și în valoarea totală a acestora (131 milioane euro în S1 2024 comparativ cu 310 milioane euro în S1 2023). Această evoluție poate fi atribuită modificărilor legislative privind impozitarea veniturilor angajaților din acest sector, determinând actorii de pe piață să navigheze între păstrarea capitalului uman calificat și menținerea profitabilității.

Investitorii strategici au dominat piața românească de fuziuni și achiziții în primul semestru al anului 2024, efectuând 56 din cele 115 tranzacții anunțate. În același timp, fondurile de investiții și-au redus semnificativ prezența, cu doar 10 tranzacții în acest interval, față de 28 în perioada similară din 2023. Această scădere este în mare parte atribuită sectorului IT&C.

În primele șase luni ale anului 2024, pe piața românească de fuziuni și achiziții, investitorii strategici au fost principalii actori, încheind un număr de 56 de tranzacții. Aceștia sunt adesea companii mari sau corporații care achiziționează alte afaceri pentru a-și extinde operațiunile, a accesa noi piețe sau tehnologii, sau pentru a consolida poziția pe piață. Prezența lor puternică indică interesul continuu pentru oportunități strategice în diverse sectoare ale economiei românești.

În contrast, fondurile de investiții au înregistrat o scădere semnificativă în activitățile lor de achiziții în România în aceeași perioadă. Numai 10 tranzacții au fost realizate de către acestea, comparativ cu 28 de tranzacții în perioada ianuarie-iunie 2023. Această diminuare este în special evidentă în sectorul IT&C, unde schimbările legislative privind impozitarea veniturilor angajaților au influențat deciziile de investiții ale fondurilor. Aceste modificări au putut determina o reevaluare a strategiilor de investiții, având în vedere impactul lor potențial asupra rentabilității și structurii costurilor operaționale în sectorul IT&C din România.

Dinamica tranzacțiilor de fuziuni și achiziții în primul semestru al anului 2024

În primul semestru al anului 2024, pe piața românească au fost anunțate câteva tranzacții majore care reflectă dinamica continuă în diverse sectoare economice.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Două noi proiecte cu finanțare europeană vor fi depuse de către Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani

Una dintre cele mai semnificative tranzacții este achiziția propusă a OTP Bank de către Banca Transilvania, care a primit aprobarea preliminară de la Consiliul Concurenței. Această mutare ar consolida poziția BT pe piața financiară românească. În același context, Banca Transilvania avansează și în procesul de achiziție a BRD Pensii, urmărind să intre pe segmentul pensiilor private obligatorii, o mișcare strategică importantă în diversificarea portofoliului său.

În sectorul telecomunicațiilor, Digi Romania și grupul Clever Media sunt implicate într-un proces de achiziție al operatorului Telekom România. Această tranzacție este condiționată de obținerea aprobărilor necesare de la Consiliul Concurenței și ar putea schimba peisajul telecomunicatiilor din România în următoarea perioadă.

În sectorul imobiliar, Globalworth a decis să-și retragă complet activitatea din sectorul logistic. Prima parte a portofoliului său, inclusiv proprietățile industriale, a fost deja transferată către CTP, un cumpărător strategic, pentru aproximativ 70 milioane euro. Într-o altă tranzacție majoră, Global Vision și-a anunțat colaborarea cu dezvoltatorul belgian WDP pentru vânzarea a trei parcuri logistice, într-o afacere evaluată la aproximativ 100 milioane euro.

Aceste tranzacții subliniază continuarea unui climat activ de fuziuni și achiziții în diverse sectoare ale economiei românești, reflectând strategiile de creștere și restructurare adoptate de companii în contextul schimbărilor economice și reglementare din piață.

Alte tranzacțiile semnificative care au avut închiderea financiară în primul semestru al anului includ achiziția First Bank de către Intesa Sanpaolo, achiziția Trei Brutari de către grupul mexican Bimbo și vânzarea complexului Expo Market Doraly către WDP, se arată în raport.

Previziuni pentru restul anului 2024

Decizia recentă a Băncii Centrale Europene de a reduce rata dobânzii de politică monetară indică o anticipată scădere a inflației în zona euro, iar România, în mod tradițional, urmează acest trend. În ciuda acestui context global, România continuă să atragă investitori străini datorită statutului său de hub atractiv pentru tranzacții strategice pe piața locală.

Stabilitatea macroeconomică menținută într-un an marcat de alegeri, împreună cu disponibilitatea fondurilor europene care sprijină finanțarea investițiilor în sectoare cheie, au contribuit la îmbunătățirea sentimentului economic. În același timp, scăderea graduală a inflației a contribuit la reducerea percepției de risc în rândul actorilor din economia locală.

Moldova Invest îți recomandă și ...   În primele cinci luni din 2024, investițiile străine directe au înregistrat o creștere de peste 35%

Aceste elemente sugerează că România se află într-o poziție favorabilă pentru a beneficia de o perioadă de stabilitate și creștere economică în a doua jumătate a anului 2024, în ciuda provocărilor și incertitudinilor din contextul global și local.

Sectorul energiei va continua să fie în prim plan atât în ceea ce privește numărul de tranzacții, cât și din perspectiva valorii acestora, pe fondul avansării multiplelor proiecte de energie regenerabilă în diferite stadii de autorizare și construcție. Aceste inițiative reflectă accentul crescut pe durabilitate și pe tranziția către surse de energie curate.

De asemenea, sectorul serviciilor private de sănătate și cel al bunurilor de larg consum sunt anticipate să înregistreze tranzacții semnificative în următoarea perioadă, cu posibilitatea apariției unui nou mega-deal care ar putea influența peisajul economic.

În contrast, industria și sectorul IT&C vor rămâne dinamice, însă investitorii strategici sunt așteptați să rămână principalii actori în detrimentul fondurilor de private equity. Aceasta reflectă preferința pentru strategii de investiții pe termen lung și pentru consolidarea pozițiilor pe piață în sectoare cu potențial de creștere robustă.

În concluzie, pe fondul unui mediu economic și legislativ în continuă schimbare, sectoarele menționate sunt proiectate să fie motoarele principale ale activității de fuziuni și achiziții în perioada următoare în România, reflectând tendințele globale și regionale în materie de investiții și dezvoltare economică.

PwC (PricewaterhouseCoopers) este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din lume. Compania oferă o gamă largă de servicii în domeniul auditului, consultanței de afaceri, consultanței fiscale și a serviciilor de asistență juridică. Este cunoscută pentru experiența sa vastă în lucrul cu diverse sectoare industriale și pentru capacitatea de a oferi soluții și strategii personalizate adaptate nevoilor clienților săi globali. PwC are o prezență puternică la nivel mondial, având birouri în mai mult de 150 de țări și aproximativ 284.000 de angajați în întreaga lume (datele din 2022).


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top