Posibilitatea ca reducerea cheltuielilor bugetare să ducă la transferul sub autoritatea consiliilor județene a unor instituții deconcentrate este luată în considerare
Un draft al ordonanței, care a fost discutat în mass-media, indică că cel puțin șase instituții ar putea fi preluate treptat de către consiliile județene. Prima etapă ar implica transferul a două direcții – Direcția Județeană pentru Tineret și Sport (DJTS) și Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) – începând cu 1 ianuarie 2024. Ulterior, începând cu ianuarie 2025, patru alte instituții, incluzând Direcția de Sănătate Publică (DSP), Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Direcția pentru Agricultură Județeană (DJA) și Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ), ar putea fi preluate de consiliile județene.
Descentralizarea serviciilor publice de interes național ar duce la transferul de patrimoniu și resurse financiare către autoritățile publice județene. Totuși, transferul de responsabilități și atribuții cu privire la aceste instituții, care au în prezent roluri de control și avizare, prezintă provocări semnificative. O trecere sub autoritatea consiliilor județene ar putea genera conflicte de interese, dat fiind că unele din aceste instituții desfășoară activități de control și avizare pentru proiecte derulate de administrațiile județene.
Proiectul de ordonanță menționează transferul personalului, patrimoniului, activităților și responsabilităților prin lege, la propunerea Guvernului și inițiativa ministerelor responsabile pentru coordonarea serviciilor publice. Există posibilitatea ca acest transfer să urmeze un model similar cu regionalizarea direcțiilor de finanțe, care inițial au fost la nivel județean și ulterior s-au concentrat la nivel regional.
În ciuda posibilelor schimbări, unele lideri locali exprimă îngrijorări cu privire la instituțiile precum inspectoratele școlare și susțin că acestea pot deveni redundante sau ineficiente. O abordare posibilă ar putea fi comasarea acestor instituții la nivelul a două, patru sau chiar mai multe județe, în loc să fie transferate individual către consiliile județene. Această comasare ar putea reprezenta un pas către regionalizare și reorganizare administrativă mai amplă.
Astfel, se sugerează că, înainte de a finaliza procesul de reorganizare administrativă, anumite instituții publice care nu au atribuții de control sau avizare ar putea fi “sacrificate” și transferate la consiliile județene. Aceasta ar putea include direcțiile județene de Tineret și Sport (DJTS), care au fost considerate pentru descentralizare în trecut, și direcțiile județene pentru Agricultură (DJA), posibil prin comasare cu alte structuri înainte de transferul la nivelul consiliilor județene.
În concluzie, se conturează posibilitatea ca aceste schimbări să fie mai mult strategii politice decât măsuri concrete de reducere a cheltuielilor bugetare. Astfel, în timp ce o parte din instituții ar putea fi transferate sau comasate la nivelul consiliilor județene, scopul real poate fi abaterea atenției de la reorganizarea administrativă și regionalizare mai amploare, și potențialul impact asupra politicilor publice și a resurselor financiare în contextul electoral.