Connect with us

Reintegrarea pășunilor în Programul de împăduriri prin PNRR

impaduriri pasuni pnrr - Moldova Invest

Național

Reintegrarea pășunilor în Programul de împăduriri prin PNRR

 Ministerul Mediului a propus modificarea articolului 1 din Ordonanța 35/2022, pentru a reintroduce pășunile ca potențială zonă de împădurire

Guvernul modifică OUG 35, iar textul Ordonanței 35/2022, va avea următorul cuprins: „Întocmirea proiectelor, precum și efectuarea proiectelor de împădurire și de întreținere a plantațiilor realizate pe terenurile agricole din categoriile de folosință: terenuri arabile, culturi permanente, pajiști care nu fac parte din categoria terenurilor agricole cu valoare naturală ridicată, terenuri degradate și terenuri neproductive agricol, la solicitarea persoanelor fizice precum și juridice, precum și a unităților administrativ-teritoriale”.

Se pare că motivul ar fi reprezentat de faptul că proprietarii au investit timp, bani și resurse în proiectele de împădurire – proiecte care, la început, erau conforme cu legislația.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Noul proiect de lege publicat de Ministerul Finanțelor prevede schimbarea pragurilor de impozitare a microîntreprinderilor

Aceștia au plătit deja pentru analize de sol, proiecte și au făcut comenzi de puieți. Într-o astfel de etapă avansată, schimbarea regulilor de joc a stârnit nemulțumire. “Nu schimbi regulile în timpul jocului”, susțin și cei din Gărzile Forestiere.

Se subliniază complexitatea situației și importanta unei comunicări eficiente și transparente, a declarat secretarul de stat responsabil cu pădurile din minister, Ionuț Sorin Banciu, potrivit Forestmania. Pajiștile, susține el, pot avea un rol esențial în ecosistem dacă sunt împădurite corespunzător, oferind beneficii multiple.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Premierul Marcel Ciolacu: „Experții Fondului Monetar Internațional au apreciat că măsurile luate de Guvern pentru reducerea deficitului sunt în direcția corectă.”

Nu este doar o problemă de a produce oxigen sau a asigura umbră, ci și de a conserva solul, de a proteja biodiversitatea și de a sprijini sectorul agricol.

Cu toate acestea, reintroducerea pajiștilor în programul de împădurire nu este o decizie simplă, iar Emil Dumitru, parlamentar de Călărași și fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a avut un rol în scoaterea lor inițială din PNRR.

În final, se impune o întrebare: fără includerea pajiștilor în programul de împădurire, se poate atinge obiectivul PNRR? Există un angajament clar – 56.000 de hectare care să beneficieze de o finanțare de 500 de milioane de euro.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România, pe cale să devină un jucător important pe piața europeană a GAZELOR! Proiectul Neptun Deep va aduce peste 20 de miliarde de euro în bugetul țării

Sursa: forestmania.ro


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top