Connect with us

RetuRO, un eșec. Tot mai multe magazine refuză să mai preia PET-uri

ret - Moldova Invest

Național

RetuRO, un eșec. Tot mai multe magazine refuză să mai preia PET-uri

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Tot mai multe magazine din România refuză să mai perceapă taxa de garanție de 50 de bani pentru ambalaje. Potrivit reprezentanților acestora, RETURO întârzie să preia PET-urile, dozele și sticlele adunate de la clienți, iar spațiile de depozitare sunt limitate.

Rata de returnare a ambalajelor este de aproape 13% la plastic, 10,5% la metal și 7,3% la sticlă, cu mult sub țintele stabilite de Guvern.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Noutăți pe A7: 600 de milioane de euro alocați de guvern

La începutul lunii martie 2024, Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a subliniat că magazinele nu au dreptul legal să refuze acceptarea ambalajelor reciclabile marcate. În schimb, le-a îndemnat pe clienți să depună reclamații în cazul în care se confruntă cu această situați.
Se pare că sistemul de returnare a ambalajelor în schimbul garanției întâmpină dificultăți, mai ales în mediul rural, unde unii comercianți refuză să primească ambalaje de la oameni și să acorde garanția corespunzătoare.

Moldova Invest îți recomandă și ...   #MEAT a lansat o nouă ediție a programului Femeia Antreprenor, prin care se dorește finanțarea a 1000 de firme!

„Așa este, dar lucrurile se îmbunătățesc continuu”, afirmă administratorul sistemului, scrie știrileprotv.ro.

În multe zone din țară, sistemul de returnare a ambalajelor și acordare a garanției întâmpină dificultăți. De exemplu, în apropierea Brașovului, niciunul dintre cele șase magazine din sate nu mai acceptă ambalaje și nu acordă garanția corespunzătoare. Situația este similară și în județul Mureș, unde o localnică a menționat că este nevoită să arunce ambalajele, deoarece nu are unde să le depoziteze: „Eu le ard. Nu am auzit ca un magazin să colecteze PET-urile”.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Costurile decarbonizării în România vor fi de 300 de miliarde de dolari până în 2030


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top