Connect with us

România a generat anul trecut 4% din producția europeană de mere

mere - Moldova Invest

Național

România a generat anul trecut 4% din producția europeană de mere

Cu o recoltă de 406.000 de tone, România a contribuit anul trecut cu 4% la producția europeană de mere, fiind printre cele șase state cu rezultate mai bune în 2023 față de 2022, conform datelor Comisiei Europene.

Creșterea României a fost de doar 0,4%, însă aceasta a compensat parțial pierderile UE, alături de creșteri semnificative în Ungaria (96%), Spania (30%) și Croația (14,5%). În total, cultivatorii europeni au recoltat anul trecut 11,4 milioane de tone de mere, cu 3,3% mai puțin decât în 2022, din cauza unor scăderi severe în unele țări, precum Letonia, care a înregistrat o diminuare de până la 50%.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Autostrada Moldovei A7 | Ministrul Grindeanu: „La sfârșitul anului viitor se va circula de la București până la Pașcani pe autostradă și nu am niciun fel de emoții că acest lucru se va întâmpla”

Pentru anul 2024, președintele OIPA Legume Fructe, Vlad Gheorghe, a declarat pentru Economica că acesta este un an bun pentru producția de fructe.

În ceea ce privește prețurile, piața locală se aliniază trendului european, având în vedere că România importă mere.

În iunie 2024, prețurile medii în UE erau cu 3,6% mai mari decât în mai, cu 11,7% peste iunie 2023 și cu 23,9% peste media ultimilor cinci ani. Această creștere se datorează atât producției reduse, cât și stocurilor mai mici.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Eurostat: România, cea mai mare creştere anuală a vânzărilor cu amănuntul, în iunie

Conform Asociației Mondiale a Producătorilor de Mere și Pere, la 1 ianuarie 2024, stocurile europene de mere erau de 3,8 milioane de tone, cu 4,6% mai puțin decât în 2023.

Ca rezultat, prețurile medii la poarta stațiilor de ambalare au fost mai ridicate încă de la începutul anului comercial pentru mere (august 2023/iulie 2024). În august 2023, prețul mediu al merelor în UE era de 91 de euro per sută de kilograme, cu 19 euro mai mult decât în aceeași perioadă a anului anterior. În iunie 2024, prețul mediu a atins 96 de euro per sută de kilograme, cu 11% peste prețul mediu din anul anterior și cu 23,9% peste media ultimilor cinci ani.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Constructorul Dorinel Umbrărescu, ofertă pentru un nou lot al Autostrăzii A8


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top