Connect with us

România a început să piardă banii din PNRR! Valoarea actualizată pentru România a fost diminuată cu 2,1 miliarde de euro

ioan marcel boros - Moldova Invest

Național

România a început să piardă banii din PNRR! Valoarea actualizată pentru România a fost diminuată cu 2,1 miliarde de euro

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a transmis sâmbătă un comunicat în care explică faptul că a fost redusă alocarea din PNRR și că acest mecanism se aplică tuturor statelor membre UE.

Valoarea actualizată pentru România a fost diminuată cu peste 14%, adică o scădere de 2,1 miliarde de euro. Sumele alocate au scăzut pentru 21 de state membre. MIPE a specificat că tăierile nu vor afecta proiecte importante și că reducerile nu țin de îndeplinirea unor ținte și jaloane. De asemenea, instituția a declarat că Guvernul a reușit redresarea economiei și a înregistrat o creștere în 2021 față de 2020, ceea ce a dus la mandatarea MIPE pentru a face propuneri către Comisia Europeană pentru a identifica cea mai bună opțiune. Nu există încă o listă finală în acest sens.

„În cadrul procesului de avizare a unei cereri de plată, Comisia Europeană poate solicita clarificări suplimentare faţă de documentaţia prin care un stat membru justifică realizarea ţintelor şi jaloanelor, această practică fiind una obişnuită în procesul de analiză. În vederea clarificării tuturor aspectelor necesare, Guvernul României, prin Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a răspuns de fiecare dată prompt, împreună cu toţi coordonatorii de reformă şi investiţii, tuturor cererilor de clarificări ce au apărut din partea Comisiei Europene. Guvernul României şi reprezentanţii Comisiei Europene sunt într-un dialog permanent cu scopul ca cererea a II-a de plată să fie achitată integral, iar la acest moment aceasta este singura opţiune luată în calcul”, a transmis, sâmbătă, MIPE, într-un comunicat de presă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Guvernul a aprobat un memorandum privind investiții pentru dezvoltarea conexiunilor de Internet de mare viteză în zone defavorizate

„Aşadar, nu se pierde din suma pe care trebuie să o primim din PNRR pentru că nu s-au îndeplinit reforme sau nu s-au realizat investiţii”, a mai transmis MIPE.

Cum se va realiza actualizarea?

Noul regulament european privind amendarea regulamentului inițial al Mecanismului de Redresare și Reziliență a fost aprobat la sfârșitul lunii februarie 2023. Această modificare vine în contextual noilor realități de la nivel european, pe fondul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, cu scopul de a realiza investiții verzi, precizează MIPE. Conform orientărilor Comisiei Europene (CE), printre exemplele de tipuri de modificări care ar putea fi propuse se numără creșterea sau reducerea țintelor, adăugarea sau eliminarea de măsuri legate de modificarea contribuției financiare, modificarea calendarului jaloanelor și al țintelor sau adaptarea descrierii măsurii și a jalonului/țintei afectate de modificarea contribuției financiare.

„După ce Comisia pune la dispoziţie pentru alocare cuantumul menţionat la articolul 12 alineatul (3), un stat membru poate actualiza şi transmite planul de redresare şi rezilienţă menţionat la alineatul (1) de la prezentul articol pentru a ţine seama de contribuţia financiară maximă actualizată calculată în conformitate cu articolul 11 alineatul (2).”

„În acest sens, pentru 21 de state membre ale UE, din perspectiva creşterii economice reale, Comisia Europeană a redus alocările aferente statelor membre, rezultând scăderi de până la 23,4% din valoarea granturilor aferente PNRR-ului iniţial, cum este cazul Belgiei. În iunie 2022, pe fondul creşterii economice reale mai ridicate, în raport cu cea estimată, valoarea actualizată în conformitate cu regulamentul european, publicată de către CE pentru România a fost diminuată cu 2,1 miliarde euro, respectiv o scădere de 14,87%. De la o valoarea iniţială a componentei de grant de 14,2 miliarde de euro, s-a ajuns la o valoare actualizată de 12,1 miliarde de euro. Aşadar, este o măsură ce se aplică tuturor statelor membre, dat fiind că mecanismul de Redresare şi Rezilienţă a fost conceput pentru a spriji pentru investiţii şi reforme esenţiale pentru a trece cu bine peste toate tipurile de provocări generate de criza COVID-19”, a mai transmis ministerul.

Cum se aleg investițiile cuprinse în reducerea de grant?

MIPE a elaborat propunerile de ajustare a sprijinului financiar aferent PNRR care să nu crească riscul de implementare a investițiilor din cadrul PNRR. Pentru a evita o afectare prea mare a planului, s-a ținut cont de prioritățile specifice ale crizei actuale, și anume energie, transport, educație, sănătate, digitalizare și mediul de afaceri. De asemenea, reformele din plan nu au fost eliminate, nu au fost afectate contribuțiile la recomandările specifice de țară și nu au fost afectate procentele minime de contribuție la tranziția digitală și neutralitatea climatică. Investițiile care pot fi transferate/continuate în cadrul programelor din Politica de Coeziune au fost diminuate, iar capacitatea de implementare/maturitatea investițiilor nu a fost afectată.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Comisia Europeană a reintrodus o schemă de ajutor de stat de 2,5 miliarde de euro, pentru sprijinirea firmelor din România, afectate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei

„Reamintim că, potrivit calendarului de implementare PNRR, România a avut de îndeplinit 51 jaloane şi ţinte cu termen de realizare trimestrul I si trimestrul II 2022, care au fost incluse în cea de-a doua cerere de plată, transmisă către Comisia Europeană la finalul anului 2022. România beneficiază de o alocare de 29,18 miliarde euro pentru implementarea PNRR, din care granturi în valoare de aproximativ 14,24 miliarde euro şi împrumuturi în valoare de 14,94 miliarde euro. De la startul implementării şi până la finalul lui 2022, România şi-a asumat îndeplinirea a 151 de ţinte şi jaloane”, a mai transmis instituţia.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Curtea de Apel București a decis anularea contractului cu PESA (Polonia), constând în 62 de trenuri de scurt parcurs


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top