Național
ROMÂNIA, aleasă MEMBRU al Consiliilor Executive ale programelor şi fondurilor specializate ONU
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a salutat cu bucurie alegerea României în calitate de membru al Consiliilor Executive ale Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie (FNUAP) şi Biroului Naţiunilor Unite pentru servicii de proiecte (UNOPS), ca reprezentant al Grupului Est-European la ONU, precum și în Comisia pentru Statutul Femeii (CSW)
Alegerile au avut loc în cadrul Consiliului Economic şi Social al ONU (ECOSOC), iar România a câştigat alegerile în faţa Rusiei.
Potrivit MAE, alegerea României în aceste funcţii reprezintă o recunoaştere a implicării active şi susţinute a ţării noastre în cele trei paliere de activitate ale ONU: pace şi securitate, dezvoltare durabilă şi drepturile omului.
Această alegere confirmă, de asemenea, aprecierea internaţională a României şi a angajamentului său faţă de valorile europene şi multilateralismul eficient.
În noul său rol, România va acorda o importanţă sporită eforturilor globale de consolidare a activităţii fondurilor şi programelor ONU din domeniul dezvoltării, având ca obiectiv mobilizarea tuturor partenerilor şi actorilor relevanţi în vederea implementării adecvate a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă şi a celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă.
Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie (FNUAP) şi Biroul Naţiunilor Unite pentru servicii de proiecte (UNOPS) desfăşoară activităţi de dezvoltare în beneficiul populaţiilor din ţările membre ale ONU, cu accent pe sănătatea mamei şi a copilului, planificarea familială, drepturile la sănătate şi egalitatea de gen.
România se angajează să consolideze profilul său de susţinător al valorilor europene şi să atingă standarde înalte de dezvoltare economică, socială şi de mediu.
Alegerea sa ca membru în Consiliile Executive ale PNUD, FNUAP şi UNOPS, precum şi în Comisia pentru Statutul Femeii (CSW), este un pas important în această direcţie.
România a fost aleasă membru în Comisia pentru Statutul Femeii
România a fost aleasă membru în Comisia pentru Statutul Femeii (CSW) pentru perioada 2024-2028 în urma alegerilor care au avut loc la sediul ONU din New York în cadrul Consiliului Economic şi Social (ECOSOC), având Rusia ca principal contracandidat.
Comisia este un organism interguvernamental global care are rolul de a promova egalitatea de gen şi emanciparea femeilor, documentând realitatea vieţii femeilor în întreaga lume şi modelând standarde globale privind aceste aspecte.
Prin extinderea mandatului său în 1996, CSW şi-a asumat un rol de lider în monitorizarea şi revizuirea progreselor şi problemelor în punerea în aplicare a Declaraţiei şi a Platformei de acţiune de la Beijing, precum şi în integrarea unei perspective de gen în activităţile ONU.
În calitate de membru al acestei comisii, România va avea un rol important în promovarea drepturilor femeilor, combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice şi integrarea unei perspective de gen în activităţile ONU.
România a fost activ implicată de-a lungul timpului în lucrările sesiunii CSW, participând la nivel de ministru de linie, secretar de stat al agenţiei coordonatoare şi la nivel de experţi.
Această alegere confirmă angajamentul României faţă de priorităţile sale în cadrul mandatului său de membru în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, precum promovarea drepturilor femeilor, egalitatea de gen şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice.