Connect with us

România analizează implicarea în Registrul de Daune cauzate de agresiunea rusă împotriva Ucrainei

- Moldova Invest

Național

România analizează implicarea în Registrul de Daune cauzate de agresiunea rusă împotriva Ucrainei

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Conform Ministerului Afacerilor Externe (MAE), până la data de 1 septembrie se află în deschidere publică dezbaterea asupra proiectului de lege ce vizează aprobarea implicării României în Acordul parțial extins privind Registrul pentru Daunele cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Scopul acestui Registrul este să documenteze în mod oficial probele și informațiile legate de solicitările de compensații pentru pagubele, pierderile sau vătămările cauzate de acțiunile ilicite la nivel internațional comise de Federația Rusă în Ucraina, începând cu 24 februarie 2022 sau ulterior acestei date.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Noua ediție a Programului Femeia Antreprenor este în consultare publică

Rolul Registrului constă în colectarea și analizarea datelor cu privire la cererile de despăgubire și probele prezentate, organizarea și evaluarea acestor cereri, precum și determinarea eligibilității lor pentru a fi înscrise în scopul unor investigații și soluționări viitoare.

Este important de menționat că Registrul nu are un caracter jurisdicțional în ceea ce privește rezolvarea cererilor de despăgubire, inclusiv în aspecte legate de stabilirea răspunderii sau repartizarea plăților și compensațiilor. Registrul funcționează pe o perioadă de trei ani, fiind finanțat din contribuțiile periodice ale participanților și din contribuții voluntare ale membrilor asociați, având un buget propriu alocat pentru aceasta.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Costurile la energie, în creștere în România! Explicația Ministrului BURDUJA

Participarea României în cadrul acestui acord parțial extins, conform expunerii de motive, are semnificații pozitive în privința angajamentului țării noastre de a sprijini demersurile de aducere la răspundere a Rusiei pentru agresiunea împotriva Ucrainei și pentru consecințele acesteia. Această inițiativă demonstrează consecvența și coerența politicii externe a României, în contextul situației generate de agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei.

Alăturarea României la această inițiativă implică participarea la conferințele desfășurate în cadrul acesteia și contribuția financiară anuală către bugetul destinat implementării Acordului parțial extins privind Registrul pentru Daunele cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei. Valoarea corespunzătoare în moneda națională va fi alocată anual din bugetul de stat prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe.

Moldova Invest îți recomandă și ...   APIA - Finanțarea pentru intervențiile din sectorul apicol în anul 2024. Se pot depune cereri de plată până la 31 iulie

Pentru cei interesați, sugestiile și opiniile referitoare la acest proiect supus dezbaterii publice pot fi exprimate până la data de 1 septembrie, utilizând adresele publicate pe site-ul MAE, conform informațiilor furnizate de agerpres.ro.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top