Connect with us

România a încheiat primul trimestru al anului cu un deficit de 2,06% din PIB

deficit - Moldova Invest

Național

România a încheiat primul trimestru al anului cu un deficit de 2,06% din PIB

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Execuția bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2024 a înregistrat un deficit de 35,88 miliarde de lei, reprezentând 2,06% din PIB, comparativ cu deficitul de 22,75 miliarde de lei și 1,42% din PIB înregistrat în aceeași perioadă a anului 2023, conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor.

Cheltuielile pentru investiții au înregistrat o creștere de 1,7 ori față de perioada similară a anului precedent. Proiecțiile bugetare ale Guvernului pentru anul în curs indică un deficit bugetar de 86,6 miliarde de lei, reprezentând 5% din PIB.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Peste 3.000 de proiecte de investiții din fonduri europene, finanțate de CEC

Recent, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a raportat un deficit bugetar de 2,07% din PIB pentru primele trei luni, potrivit datelor preliminare. Această situație este influențată de plățile de 5-6 miliarde de lei pentru contracte de înarmare, iar cheltuielile au înregistrat o creștere de aproape două ori față de anul anterior.

Veniturile totale ale bugetului general consolidat au ajuns la 132,16 miliarde de lei în primul trimestru al anului 2024, în creștere cu 15,8% față de anul precedent, fiind susținute în principal de veniturile curente, inclusiv contribuțiile de asigurări, impozitul pe salarii și TVA, precum și de fondurile europene.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Guvernul a anunțat o schemă de ajutor de stat de 3 miliarde de euro în domeniul energiei regenerabile

Încasările din impozitul pe salarii și venit au înregistrat o creștere de 14,9%, iar contribuțiile de asigurări au crescut cu 22,1%, depășind evoluția fondului de salarii din economie. Veniturile nefiscale au avansat cu 11,6%, iar sumele rambursate de Uniunea Europeană au înregistrat o creștere de 31,9%.

Pe partea cheltuielilor, acestea au însumat 168,04 miliarde de lei în primele trei luni ale anului 2024, în creștere cu 22,7% față de aceeași perioadă a anului precedent. Cheltuielile de personal și cele cu bunuri și servicii au cunoscut creșteri semnificative, reflectând și majorările salariale și alocările bugetare sporite.

Moldova Invest îți recomandă și ...   A fost promulgată legea pentru finanțarea Autostrăzii A7 cu 600 de milioane de euro

Cheltuielile pentru investiții au fost de 22,50 miliarde de lei, în creștere semnificativă față de anul precedent. Proiecțiile pentru 2024 indică o creștere a deficitului bugetar, Comisia Europeană estimând un nivel peste 6,5% din PIB, iar Consiliul Fiscal prevăzând un deficit în jur de 6,4% din PIB, fără a fi necesară o reducere drastică a cheltuielilor de capital. Aceste estimări sunt realizate în contextul unei creșteri economice prognozate de 3,4%, cu 2,0% mai mare decât în 2023.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top