Connect with us

România devine exportator net de energie electrică. Creștere semnificativă a producției și scădere a consumului

296036 articol - Moldova Invest

Național

România devine exportator net de energie electrică. Creștere semnificativă a producției și scădere a consumului

România a devenit un exportator net de energie electrică în primele șase luni ale acestui an, datorită unei creșteri semnificative a producției și unei scăderi a consumului, conform datelor furnizate de Transelectrica

În acest interval, exporturile de energie electrică au reprezentat peste 10% din totalul consumului.

Producția netă de energie electrică a crescut cu 5% în primele șase luni, ajungând la 28,3 TWh. Această creștere a fost determinată în principal de sporirea producției din hidrocentrale, care a înregistrat un plus de 11 TWh în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent, ceea ce a reprezentat o creștere de 44%.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Peste trei milioane de români ar putea beneficia de pensii mai mari în 2024. Anunțul Ministrului Muncii

Energia produsă din hidrocentrale a contribuit cu 39% la mixul energetic național. Sectorul nuclear a înregistrat o creștere ușoară, în timp ce producția din surse regenerabile a scăzut ușor. În schimb, centralele pe bază de gaze și cărbune au înregistrat o scădere semnificativă, de aproape 2 TWh comparativ cu primele șase luni ale anului anterior.

În contrast, consumul național de energie electrică a înregistrat o scădere de 8% față de aceeași perioadă a anului trecut. Această reducere a fost influențată în primul trimestru de temperaturi mai ridicate decât în mod obișnuit și de implementarea unui regulament european care impunea reduceri lunare de 10% ale consumului brut de energie electrică. În al doilea trimestru, încetinirea activităților economice la nivel european a contribuit la scăderea consumului.

Moldova Invest îți recomandă și ...   135 de milioane de lei pentru centre de zi și rezidențiale pentru persoanele vârsnice

Astfel, datorită acestor factori, România a înregistrat un excedent de energie electrică pe piața internă și a devenit un exportator net, cu exporturi crescute cu 88% față de anul precedent, ajungând la 4,7 TWh. În același timp, importurile au scăzut cu 44%, ajungând la doar 1,8 TWh. În consecință, balanța energetică a țării a înregistrat un excedent în primele șase luni, reprezentând peste 11% din consumul intern net.

Deși există proiecte de dezvoltare a capacităților de producție în sectorul regenerabilelor, puterea instalată totală a continuat să scadă, atingând 18.255 MW la sfârșitul lunii iunie. Aceasta este în parte rezultatul închiderii unor grupuri termo și a unei creșteri neglijabile a capacităților din surse regenerabile, doar 26 MW.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministrul energiei, Sebastian Burduja: „Relațiile și proiectele comune dintre România și EAU sunt la maximul istoric, în special în domeniul energiei ”


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top