România a depășit rapid 80% din gradul de umplere a depozitelor de gaze, fiind exportator net din cauza scăderii consumului intern și cererii crescute din partea traderilor europeni și a Republicii Moldova pentru înmagazinare
Săptămâna trecută, România a depășit pragul de 80% umplere a depozitelor de gaze, cu o anticipare de o lună și jumătate față de performanța similară din 2022. Dacă ritmul actual de înmagazinare de peste 115 GWh/zi continuă, este posibil ca depozitele din țară să fie complet umplute la data de 22 septembrie, adică mai devreme decât anul trecut.
La data de 9 august, în depozitele operare de Depogaz și Depomureș erau stocate 27,15 TWh, reprezentând 80,17% din capacitatea totală de înmagazinare disponibilă, care este de 33,86 TWh, conform datelor furnizate de asociația operatorilor europeni de înmagazinare.
Această realizare este remarcabilă mai ales în contextul în care România este un exportator net de gaze în prezent. Motivul principal este scăderea consumului intern de gaze, estimată la 13% în prima jumătate a anului de către OMV Petrom, și creșterea cererii din partea traderilor europeni, precum și din partea Republicii Moldova care dorește înmagazinarea în Ucraina.
Vineri, România a produs intern 24 de milioane de metri cubi de gaze și a importat 10,5 milioane de metri cubi prin Bulgaria. Din producția internă, 12,5 milioane de metri cubi au fost exportate, în special în Ungaria (6,5 milioane), Ucraina (5,3 milioane) și Republica Moldova (0,7 milioane), iar 10,4 milioane de metri cubi au fost înmagazinate.
Cele 2 milioane de metri cubi exportate net de România, reprezentând aproximativ 8,3% din producția internă curentă, se presupune că sunt în principal deținute de OMV Petrom, care a încheiat un contract de export cu Energocom, compania de stat desemnată de guvernul de la Chișinău pentru achiziționarea de gaze și energie, în scopul asigurării siguranței energetice a Republicii Moldova în timpul iernii.
Tranzitul gazelor către Republica Moldova s-a redus la jumătate începând cu 1 august, în timp ce cel către Ucraina a crescut la un nivel record de peste 55 GWh/zi. Gazul exportat direct către Chișinău prin punctul de interconectare de la Ungheni provine din România, Energocom anunțând că a semnat un contract cu OMV Petrom.
De asemenea, gazul care ajunge la Kiev prin coridorul transbalcanic este probabil destinat Republicii Moldova, care îl stochează doar în depozitele deținute de Ucraina.
Începând cu 1 august, volumul de gaze exportate din România către Republica Moldova a scăzut de la o medie de 17 GWh/zi la 9,5 GWh/zi. Pe 29 iulie, nivelul exporturilor către Moldova a atins chiar un maxim de 19,3 GWh.