În primele nouă luni ale anului 2023, România a continuat să fie un exportator net de energie electrică, iar Bulgaria și Moldova au fost principalele destinații de export
Balanța energetică a țării a rămas excedentară în ceea ce privește energia electrică, având exporturi mai mari decât importurile. Acest lucru a fost determinat de o creștere a producției, în special în hidrocentrale, și de o scădere a consumului intern.
Comparând evoluția componentelor balanței energetice din ianuarie până în septembrie 2023 cu aceeași perioadă din 2022, s-a observat o scădere cu 7% a consumului intern net și o creștere cu 3% a producției nete de energie, conform datelor Transelectrica.
În acest context, schimburile fizice transfrontaliere de export au înregistrat o creștere de 63%, în timp ce fluxurile transfrontaliere de import au înregistrat o scădere de 33% în primele nouă luni ale anului 2023 în comparație cu aceeași perioadă din anul precedent.
România a înregistrat un consum intern net de 38,1 TWh, având o producție internă netă de 40,8 TWh. Exporturile de energie electrică au totalizat 6,1 TWh (față de doar 3,8 TWh în aceeași perioadă din 2022), în timp ce importurile au fost de doar 3,4 TWh (față de 5,1 TWh în primele nouă luni din 2022).
Referitor la fluxurile pe liniile de interconexiune cu sistemele vecine, exportul a scăzut pe granița cu Serbia, în timp ce a crescut pe granița cu Ungaria, Bulgaria, Ucraina și Moldova. Importul a crescut pe granița cu Ungaria, Serbia și Moldova și a scăzut pe cea cu Bulgaria și Ucraina.
Bulgaria a fost țara în care producătorii români au exportat cea mai mare cantitate de energie electrică (2,36 TWh față de doar 775 GWh în primele nouă luni din 2022), urmată de Republica Moldova, unde au fost livrate din rețeaua românească 1,86 TWh de energie electrică, aproape dublu față de cantitatea din 2022, adică 977 GWh.
Odată cu scăderea consumului intern, o altă cauză a creșterii exporturilor a fost producția semnificativ mai mare de energie hidroelectrică, datorată unei hidraulicități mult mai bune comparativ cu anul 2022.
Producția de energie în hidrocentrale a fost de 14,6 TWh după primele nouă luni ale anului 2023, în creștere semnificativă față de cei 10,6 TWh raportați în aceeași perioadă din 2022. Acest tip de centrale a reprezentat mai mult de o treime (35%) din întreaga producție de energie electrică a țării, devenind astfel prima sursă de generare de energie electrică din România.