Connect with us

România, exportator net de energie electrică! Care sunt principale destinații de export în 2023?

cei mai mari producatori de energie electrica din romania 00 - Moldova Invest

Național

România, exportator net de energie electrică! Care sunt principale destinații de export în 2023?

În primele nouă luni ale anului 2023, România a continuat să fie un exportator net de energie electrică, iar Bulgaria și Moldova au fost principalele destinații de export

Balanța energetică a țării a rămas excedentară în ceea ce privește energia electrică, având exporturi mai mari decât importurile. Acest lucru a fost determinat de o creștere a producției, în special în hidrocentrale, și de o scădere a consumului intern.

Comparând evoluția componentelor balanței energetice din ianuarie până în septembrie 2023 cu aceeași perioadă din 2022, s-a observat o scădere cu 7% a consumului intern net și o creștere cu 3% a producției nete de energie, conform datelor Transelectrica.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministrul Grindeanu a anunțat finalizarea Autostrăzii Moldovei A7 până la sfârșitul anului. Când vor fi deschise primele două tronsoane

În acest context, schimburile fizice transfrontaliere de export au înregistrat o creștere de 63%, în timp ce fluxurile transfrontaliere de import au înregistrat o scădere de 33% în primele nouă luni ale anului 2023 în comparație cu aceeași perioadă din anul precedent.

România a înregistrat un consum intern net de 38,1 TWh, având o producție internă netă de 40,8 TWh. Exporturile de energie electrică au totalizat 6,1 TWh (față de doar 3,8 TWh în aceeași perioadă din 2022), în timp ce importurile au fost de doar 3,4 TWh (față de 5,1 TWh în primele nouă luni din 2022).

Moldova Invest îți recomandă și ...   Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, acuză Israelul că finanțează Hamas pentru a slăbi autoritatea palestiniană

Referitor la fluxurile pe liniile de interconexiune cu sistemele vecine, exportul a scăzut pe granița cu Serbia, în timp ce a crescut pe granița cu Ungaria, Bulgaria, Ucraina și Moldova. Importul a crescut pe granița cu Ungaria, Serbia și Moldova și a scăzut pe cea cu Bulgaria și Ucraina.

Bulgaria a fost țara în care producătorii români au exportat cea mai mare cantitate de energie electrică (2,36 TWh față de doar 775 GWh în primele nouă luni din 2022), urmată de Republica Moldova, unde au fost livrate din rețeaua românească 1,86 TWh de energie electrică, aproape dublu față de cantitatea din 2022, adică 977 GWh.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Investiții de peste 20 de miliarde de euro în infrastructura de transport din România până în 2030

Odată cu scăderea consumului intern, o altă cauză a creșterii exporturilor a fost producția semnificativ mai mare de energie hidroelectrică, datorată unei hidraulicități mult mai bune comparativ cu anul 2022.

Producția de energie în hidrocentrale a fost de 14,6 TWh după primele nouă luni ale anului 2023, în creștere semnificativă față de cei 10,6 TWh raportați în aceeași perioadă din 2022. Acest tip de centrale a reprezentat mai mult de o treime (35%) din întreaga producție de energie electrică a țării, devenind astfel prima sursă de generare de energie electrică din România.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top