Connect with us

România își diversifică sursele de țiței în absența importurilor din Rusia. Kazahstanul, principala alegere

opec oil 11262000 - Moldova Invest

Național

România își diversifică sursele de țiței în absența importurilor din Rusia. Kazahstanul, principala alegere

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Creșterea importurilor de țiței ale României în 2023 a coincis cu absența completă a importurilor de petrol din Federația Rusă

Aceasta a determinat o schimbare semnificativă în sursele de țiței ale țării. Înlocuind petrolul rusesc, mai multe alte țări au devenit furnizori importanți de țiței pentru România

În primele cinci luni ale acestui an, Kazahstanul a devenit sursa dominantă de țiței pentru România. Acest lucru era de așteptat, având în vedere că compania națională de petrol a Kazahstanului controlează Petromidia, cea mai mare rafinărie din România.

Moldova Invest îți recomandă și ...   BNR a decis să mențină dobânda cheie la nivelul de 7% pentru 2024

Importurile de țiței kazah au crescut semnificativ, cu 85% față de aceeași perioadă a anului anterior, ajungând la 2,56 milioane de tone. Practic, aproximativ trei sferturi din cantitatea totală de țiței importată de România provine din Kazahstan, ceea ce indică înlocuirea considerabilă a petrolului rusesc cu țiței kazah.

Pe locul doi ca sursă de țiței de import se află Libia, care a furnizat aproximativ 399.000 de tone în primele cinci luni ale anului. Aceasta reprezintă o schimbare semnificativă față de anul precedent, când Libia nu apărea în statistici ca exportator de țiței către România.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale utilizează ROBOȚI de la UiPath pentru a reduce timpul de aprobare a dosarelor

De asemenea, importurile de țiței din Irak au crescut cu 75% în primele cinci luni ale anului 2023, ajungând la 350.000 de tone, comparativ cu doar 200.000 de tone în aceeași perioadă a anului anterior.

Alte țări care au contribuit la înlocuirea țițeiului rusesc includ Azerbaidjan, Arabia Saudită, Turkmenistan și Tunisia. Importurile din aceste țări au crescut sau au apărut în datele statistice, ceea ce demonstrează diversificarea surselor de aprovizionare cu țiței pentru România.

Moldova Invest îți recomandă și ...   13 firme s-au înscris la licitația pentru reabilitarea Palatului Administrativ din Bacău, din fonduri europene

În concluzie, în 2023, România a înregistrat o creștere a importurilor de țiței în contextul în care importurile din Rusia au fost complet suspendate.

Această lipsă a fost compensată prin o varietate de surse, cu Kazahstanul devenind sursa principală de țiței, urmată de alte țări precum Libia, Irak, Azerbaidjan, Arabia Saudită, Turkmenistan și Tunisia. Această schimbare reflectă eforturile de diversificare a aprovizionării cu țiței a României pentru a reduce dependența de o singură sursă.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top