Connect with us

România își mizează viitorul energetic pe surse regenerabile și hidrogen! Ce ne așteaptă până în 2050

280083 ministerul energiei a lansat in dezbatere publica strategia energetica a romaniei 2025 2035 - Moldova Invest

Național

România își mizează viitorul energetic pe surse regenerabile și hidrogen! Ce ne așteaptă până în 2050

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Ministerul Energiei a publicat Strategia Energetică a României, conform căreia sursele regenerabile vor juca un rol central în peisajul energetic al țării în deceniile următoare

Potrivit documentului, până în 2035, se estimează că 41% din consumul de electricitate al României va fi asigurat din surse regenerabile, procentul urcând apoi la impresionanta cifră de 86% până în 2050.

Principalele surse regenerabile ce vor contribui la această tranziție includ energia eoliană, energia solară, hidroenergia și biomasa. În perioada 2035-2050, se preconizează că hidrogenul va juca un rol tot mai important, estimându-se că acesta va acoperi 30% din consumul de electricitate în 2050, deși România încă nu a implementat o strategie specifică pentru această sursă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Costurile la energie, în creștere în România! Explicația Ministrului BURDUJA

Hidrogenul, extracția căruia este simplificată prin electroliză, reprezintă o opțiune viabilă pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră în sectorul energetic. În acest context, proiectele de infrastructură energetică, cum ar fi gazoductele în construcție, sunt deja planificate pentru a putea transporta și hidrogen sau amestecuri de gaze.

Strategia Energetică a României este aliniată cu directivele Uniunii Europene privind decarbonarea și combaterea schimbărilor climatice, având ca obiectiv reducerea semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2035. În conformitate cu scenariul RO Neutră, se estimează că emisiile sectorului energetic vor scădea cu 89% față de nivelul din 1990, reflectând angajamentul țării în materie de sustenabilitate și protecția mediului.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Titluri de stat Tezaur: Ministerul Finanțelor anunță că, începând cu data de 10 iunie, românii pot achiziționa titluri de stat Tezaur

Această inițiativă include și scheme de sprijin pentru sursele regenerabile, anticipând o accelerare a tranziției energetice prin reducerea costurilor investiționale și operaționale ale tehnologiilor regenerabile.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top