Connect with us

România liderul estului în reducerea decalajelor față de media UE

prognoze economice - Moldova Invest

Național

România liderul estului în reducerea decalajelor față de media UE

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

În timp ce România se afirmă ca lider în recuperarea decalajelor economice față de media UE, Comisia Europeană a revizuit în scădere prognozele pentru economia Uniunii Europene și zona euro în următorii doi ani. Pentru 2024, se preconizează o creștere modestă a PIB-ului în UE, în timp ce inflația și instabilitatea globală rămân provocări majore pentru perspectivele economice ale regiunii. În contextul prognozelor pentru 2024, se preconizează o creștere modestă a PIB-ului în UE, în timp ce inflația și instabilitatea globală rămân provocări majore pentru perspectivele economice ale regiunii.

România liderul estului în reducerea decalajelor față de media UE

Între 2013 și 2023, PIB-ul pe cap de locuitor la paritate de putere de cumpărare în România a crescut de la 55% la 78% din media UE, conform datelor Eurostat. Această creștere de 23 de puncte procentuale plasează România pe primul loc în estul Europei în ceea ce privește recuperarea decalajelor de dezvoltare în ultimul deceniu (vezi datele din imagine).

La nivelul UE cu cei 27 de membri actuali (excluzând Marea Britanie), cel mai mare avans al PIB-ului pe cap de locuitor la paritate față de media UE a fost înregistrat de Irlanda. PIB-ul acestei țări a crescut de la 133% din media UE în 2013 la 212% în 2023 (vezi datele din imagine). Totuși, acest avans este în mare parte datorat relocalizării sediilor centrale ale marilor companii americane de IT în Irlanda, în 2014 și 2015, datorită unui climat fiscal favorabil. Astfel, exporturile acestor companii au contribuit semnificativ la creșterea spectaculoasă a PIB-ului Irlandei.

În schimb, Luxemburgul a înregistrat cea mai mare scădere a PIB-ului per capita la paritate, de la 280% la 240% din media UE între 2013 și 2023 (vezi tabelul din imagine). Această scădere poate fi parțial atribuită relocării companiilor IT din Luxemburg în Irlanda.

După Irlanda, România a înregistrat cel mai mare avans al PIB-ului per capita în prețuri comparabile raportat la media UE, cu o creștere de 23 de puncte procentuale. Acest avans subliniază performanța dinamică a economiei românești, care a depășit toate celelalte economii din spațiul comunitar, exceptând Irlanda. Majoritatea economiilor estice au avut creșteri ale PIB-ului per capita la paritate mai mari decât cele ale statelor vestice UE. Singura excepție din est a fost Slovacia, care a înregistrat o scădere de la 78% la 73% din media UE în aceeași perioadă (vezi tabelul din imagine).

Moldova Invest îți recomandă și ...   Echilibrarea sistemului energetic: provocările și soluțiile pentru tranziția către surse regenerabile în România

După România, Bulgaria a avut cel mai mare avans al PIB-ului pe cap de locuitor la paritate în raport cu media UE, crescând cu 18 puncte procentuale (de la 46% la 64% din media UE). Aceasta depășește performanțele celorlalte state estice și sudice din primul val de extindere din 2004. Ungaria a avut un avans mai modest, de doar 8 puncte procentuale (de la 68% la 76% din media UE – vezi tabelul din imagine), indicând o încetinire a economiei în ultimul deceniu. România a egalat Ungaria în 2022 și a depășit-o în 2023. Politicile izolaționiste ale guvernului Orban în ultimul deceniu sunt, probabil, un factor major în evoluția mai slabă a economiei maghiare în comparație cu celelalte economii comunitare.

Se observă o tendință de uniformizare a economiei spațiului comunitar, unde câștigurile estului sunt compensate de scăderi în vest. Această tendință va continua, cel mai probabil, și în următorul deceniu.

Economia României se va confrunta cu o creștere moderată în 2024

Economia României își va menține trendul de creștere în 2024, însă cu un ritm mai moderat, investițiile publice și consumul privat putând contribui la o majorare a PIB-ului de aproximativ 2,7%, potrivit specialiștilor.

Economia României se va confrunta cu o creștere moderată în 2024, sub potențialul său, o tendință observată și în restul Europei. Potrivit estimărilor iBanFirst, PIB-ul României va înregistra o creștere de 2,7% în acest an, ușor peste ritmul de 2,0% din anul precedent. Creșterea economică va fi susținută în principal de investițiile publice și consumul privat, reprezentând o performanță notabilă în actualul context macroeconomic.

Perspectivele noastre privind evoluția economiei românești sunt pozitive. Estimăm că PIB-ul va înregistra o creștere medie anuală de circa 4% în următorii 10 ani. Această rată de creștere este mai scăzută decât în trecut, reflectând o încetinire generală a creșterii la nivel global. Se preconizează că majoritatea economiilor vor funcționa sub potențialul lor în 2024 și în anii următori”, a declarat Alin Latu, Country Manager iBanFirst România.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Banca Centrală Europeană a redus dobânzile pentru prima dată în cinci ani

În ultimul deceniu, România a înregistrat progrese semnificative, inclusiv o triplare a venitului mediu net și o creștere a ratei de fertilitate, de la 1,3 la 1,8, contrastând astfel cu scăderile observate în majoritatea Europei. Această tendință recentă are potențialul de a stimula economia pe termen lung.

Cu toate acestea, principalul motiv de îngrijorare pentru analiștii de la iBanFirst rămâne deficitul bugetar ridicat. România înregistrează un deficit de 5,6% din PIB, peste nivelurile înregistrate de alte țări cu economii similare, cum ar fi Cehia, care are un deficit bugetar de aproximativ 3% din PIB. Chiar dacă până în prezent investitorii străini nu au manifestat o îngrijorare semnificativă față de această problemă, situația este considerată o potențială amenințare pentru stabilitatea economică pe termen lung, necesitând măsuri urgente de redresare din partea viitorului guvern.

Prognoze economice pentru 2024 și 2025

Comisia Europeană a revizuit în scădere previziunile pentru economia Uniunii Europene și zona euro în următorii ani. Se prognozează că în 2024 economia UE va înregistra o creștere de doar 0,9%, față de estimarea anterioară de 1,3%. În zona euro, se preconizează o creștere de 0,8%, față de 1,2% cât se anticipa inițial. Pentru anul 2025, Comisia Europeană menține estimările de creștere la 1,7% pentru UE și la 1,5% pentru zona euro.

Scăderea puterii de cumpărare a cetățenilor a avut un impact semnificativ asupra creșterii economice în 2023. UE a evitat la limită o recesiune în a doua jumătate a anului trecut, evitând o scădere a PIB-ului pentru două trimestre consecutive. Prin urmare, se așteaptă o evoluție lentă a economiei UE și în primele luni ale anului curent.

Evoluția economică este influențată și de conflictele din Orientul Mijlociu. Există incertitudini legate de aceste previziuni, în contextul posibilei extinderi a conflictelor din regiune. De asemenea, costurile de transport ar putea crește în 2024 din cauza perturbărilor în comerțul din Marea Roșie, ceea ce ar putea afecta lanțurile de aprovizionare și ar putea duce la o creștere a prețurilor.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Sistemele agrivoltaice oferă o oportunitate reală pentru îmbunătățirea randamentului fermelor agricole și zootehnice

În ceea ce privește inflația, se estimează că aceasta va scădea rapid în următorii ani. Indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC) este prognozat să scadă de la 6,3% în 2023 la 3,0% în 2024 și la 2,5% în 2025 pentru UE în ansamblu. În zona euro, se anticipează o reducere de la 5,4% în 2023 la 2,7% în 2024 și la 2,2% în 2025. Totuși, inflația va avea variații în cele 27 de state membre ale UE.

În contextul acestor previziuni generale, Comisia Europeană a prezentat și perspectivele economice specifice pentru România. În 2023, economia României a înregistrat o creștere de 1,8%, ușor sub estimările anterioare. Principalele motive ale încetinirii creșterii includ inflația ridicată, slaba evoluție a creditelor private și cererea externă scăzută. Cu toate acestea, în ultimele luni ale anului 2023 s-au observat semne de revigorare, datorate creșterii vânzărilor cu amănuntul, a serviciilor și sectorului construcțiilor.

Pentru anii următori, Comisia Europeană estimează o creștere reală a PIB-ului României de 2,9% în 2024 și de 3,2% în 2025. În ceea ce privește inflația, aceasta a înregistrat o scădere în decembrie 2023, dar rămâne una dintre cele mai mari din UE, cu o inflație totală de 9,7% în 2023, față de 12% în 2022. Comisia estimează că inflația va fi în medie de 5,8% în 2024 și de 3,6% în 2025, însă această reducere ar putea fi încetinită de posibilele creșteri rapide ale costurilor de transport și alte perturbări în lanțurile de aprovizionare.

Aceste prognoze oferă o perspectivă detaliată asupra evoluției economice anticipate pentru România în următorii ani, evidențiind atât oportunitățile de creștere, cât și provocările și riscurile asociate.

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top