Connect with us

De ce România nu poate trece la moneda euro? Răspunsul Comisiei Europene

ue bani - Moldova Invest

Național

De ce România nu poate trece la moneda euro? Răspunsul Comisiei Europene

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

România nu îndeplinește condițiile pentru adoptarea monedei euro, conform concluziilor Comisiei Europene venite în urma evaluării compatibilității juridice și îndeplinirii criteriilor de convergență, luând în considerare și factorii relevanți suplimentari pentru convergența economică și integrare.

Această concluzie este prezentată în Raportul de Convergență din 2024, care evaluează progresul către adoptarea euro de către Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Suedia, cele șase state membre din afara zonei euro angajate juridic să adopte euro.

Raportul indică faptul că legislația României nu este pe deplin compatibilă cu obligația de conformitate prevăzută la Articolul 131 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene (TFUE). Astfel, România nu îndeplineşte criteriul de stabilitate a preţurilor, pe cel privind finanţele publice, nu îndeplineşte criteriul cursului de schimb şi criteriul de convergenţă a ratelor dobânzii pe termen lung.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Premier Energy se pregătește de listarea la bursă, după o investiție de 88 mil. euro într-un parc eolian

Prin urmare, România nu îndeplinește criteriile de stabilitate a prețurilor, finanțe publice, stabilitate a cursului de schimb și convergența ratelor dobânzilor pe termen lung.

În raportul Comisiei Europene se subliniază că aderarea la zona euro este un proces deschis, fundamentat pe norme specifice, inclusiv criteriile de convergență, cunoscute sub numele de “criteriile de la Maastricht”, prevăzute în articolul 140 alineatul (1) din TFUE. Aceste criterii includ stabilitatea prețurilor, soliditatea finanțelor publice, stabilitatea cursului de schimb și convergența ratelor dobânzilor pe termen lung. Concluzia raportului este că statele membre vizate prezintă rezultate diverse în privința convergenței nominale. În prezent, niciunul dintre aceste state nu îndeplinește toate criteriile pentru aderarea la zona euro.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România, în discuții avansate pentru un centru Google! Investiții majore în infrastructura digitală

Bulgaria este singura țară care le îndeplinește pe toate, cu excepția unuia, și ale cărei norme naționale sunt considerate compatibile cu regulile uniunii economice și monetare. Potrivit raportului, Suedia respectă criteriul stabilității prețurilor. Bulgaria și Suedia respectă criteriul finanțelor publice, iar conform raportului din 19 iunie al Comisiei, se anticipează că Cehia va îndeplini acest criteriu în curând conform articolului 126 alineatul (3).

De asemenea, Bulgaria, Cehia și Suedia respectă criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung, iar Bulgaria respectă și criteriul cursului de schimb. Niciuna dintre celelalte state membre nu este în prezent în mecanismul ratei de schimb (MCS II), fiind necesară o participare de cel puțin doi ani fără tensiuni monetare majore înainte de aderarea la zona euro.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Echilibrarea sistemului energetic: provocările și soluțiile pentru tranziția către surse regenerabile în România


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top