Connect with us

România, printre țările cu cel mai mare deficit guvernamental din UE

deficit guvernamental statistici bani - Moldova Invest

Național

România, printre țările cu cel mai mare deficit guvernamental din UE

Deficitul guvernamental, conform datelor ajustate sezonier, s-a situat în primul trimestru din 2022 la 2,3% din PIB în zona euro şi la 2,2% din PIB în Uniunea Europeană, iar Malta, Ungaria şi România sunt ţările cu cel mai ridicat nivel, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat)

În perioada ianuarie – martie 2022, s-au înregistrat în UE şi în zona euro scăderi ale deficitelor, comparativ cu trimestrul patru din 2021, însă acestea au rămas la un nivel ridicat faţă de perioada de dinaintea pandemiei.

În primul trimestru din 2022, statele membre UE care nu înregistrau deficit guvernamental erau Irlanda, Luxemburg, Portugalia, Lituania şi Danemarca.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Academicianul Daniel Dăianu avertizează asupra vulnerabilităților economiei românești

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile date, cel mai ridicat deficit guvernamental în primul trimestru din 2022 s-a înregistrat în Malta (8% din PIB), Ungaria (6,9% din PIB) şi România (5,8% din PIB, faţă de 7,6% din PIB în trimestrul patru din 2021 şi 8% din PIB în primul trimestru din 2021).

În UE, veniturile guvernamentale totale s-au situat la 46,3% din PIB în primul trimestru din 2022, o scădere de la 47,5% din PIB în precedentele trei luni, în timp ce cheltuielile guvernamentale totale s-au situat la 48,5% din PIB, o reducere comparativ cu 50,8% din PIB în trimestrul precedent.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Editia 2024 a Forumului Economic Regional Moldova va fi organizata la Vatra Dornei in colaborare cu CJ SUCEAVA


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top