Connect with us

România reduce taxa pe schimburile de energie cu Moldova și Ucraina! ANRE anunță măsuri de sprijin

energie verde regenerabila e1710786285620 - Moldova Invest

Național

România reduce taxa pe schimburile de energie cu Moldova și Ucraina! ANRE anunță măsuri de sprijin

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunțat o reducere a tarifului reglementat aplicat de Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, pentru toate tranzacțiile de import, export și tranzit de energie electrică programate cu Republica Moldova și Ucraina

Aceste țări, denumite ″țări perimetrice″, sunt vecinele nemembre UE ale României.

Începând din septembrie 2022, tariful pentru schimburile de energie electrică cu țările perimetrice a fost majorat semnificativ de la 0,6 la 1,2 euro/MWh plus TVA, iar ulterior la 3 euro/MWh plus TVA. Creșterea schimburilor de energie cu Republica Moldova și Ucraina a avut loc după ce cele două sisteme energetice s-au deconectat de la cel al Rusiei și s-au sincronizat cu rețeaua interconectată a Europei continentale în martie 2022, la scurt timp după începerea agresiunii militare a Kremlinului.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Comuna Erbiceni din județul Iași se modernizează – Interviu cu primarul Răzvan-Gabriel BULANCEA despre proiectele de investiții ale localității

După ce Federația Rusă a lansat atacuri sistematice asupra infrastructurii energetice ucrainene, distrugând numeroase facilități, România a intensificat exporturile de energie către Ucraina, atât sub formă de livrări comerciale, cât și ajutoare de urgență. Transelectrica a încasat peste 3 milioane de lei în primul trimestru al anului din livrări de energie de urgență către Ukrenergo, omologul ucrainean, pentru a sprijini sistemul energetic grav afectat de atacurile rusești.

În contextul distrugerii unor centrale esențiale, Ucraina importă zilnic energie de la vecini. De exemplu, astăzi sunt programate importuri totale de peste 26.000 MWh din România, Moldova, Slovacia, Polonia și Ungaria, cu o putere maximă orară de aproape 1.300 MW, conform datelor Ukrenergo.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Jurnalistul Ion CRISTOIU: „Nu peste mult timp, România va declara că regretă apartenența la NATO”

Normele UE prevăd compensații pentru operatorii de transport și de sistem (OTS) din spațiul comunitar pentru costurile aferente fluxurilor transfrontaliere de energie electrică. Aceste compensații acoperă pierderile de energie și costurile cu infrastructura necesară găzduirii fluxurilor transfrontaliere de electricitate. Țările terțe, precum Republica Moldova și Ucraina, plătesc o taxă de utilizare a sistemelor de transport de energie din UE, stabilită anual în funcție de fluxurile preconizate. Operatorii de sisteme de transport terți recuperează această taxă de la exportatorii și importatorii naționali de energie.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Prioritatea Energetică pentru România și Republica Moldova: Interconectările Suceava–Bălţi și Smârdan–Gutinaș–Strășeni


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top