Național
România riscă să PIARDĂ 1 miliard de lei din PNRR pentru reabilitarea locomotivelor
Ofertele depuse întârziat ar putea duce la pierderea a 1 miliard de lei din PNRR pentru reabilitarea locomotivelor în România
Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a prelungit termenul-limită până pe 27 martie 2023 pentru depunerea ofertelor la contractul de un miliard de lei, finanțat prin PNRR, pentru achiziționarea a 16 locomotive electrice noi.
Licitația a fost suspendată anterior, după o contestație Alstom admisă la CNSC. Semnarea contractelor pentru achiziția de material rulant prin PNRR trebuie făcută până în iunie 2023, conform bornelor din PNRR.
„Autoritatea pentru Reformă Feroviară – A.R.F. intenționează să realizeze, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), achiziția de 16 locomotive electrice și servicii de mentenanță și reparații pentru locomotivele electrice.
Locomotivele electrice vor fi utilizat pe rutele aflate sub contractele de servicii publice (CSP) atribuite în mod competitiv operatorilor de transport feroviar de călători în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr.1370/2007 și cu prevederile legislației din România.
Achiziția va consta în:
- A) PRODUSE:
1) 16 locomotive electrice noi pe 4 osii cu sisteme ERTMS, capabile să circule cu o viteză maximă situată în intervalul 160 km/h-200 km/h și să tracteze până la 16 vagoane de călători, conform cerințelor minimale specificate în Caietul de Sarcini (CS);
2) Alte dotări și accesorii, conform cerințelor specificate în CS.
- B) SERVICII:
1) Mentenanță și reparații pentru o perioadă de 20 ani. Serviciile sunt necesare funcționarea respectivelor locomotive electrice , conform cerințelor specificate în CS;
2) Instruirea personalului în ceea ce privește exploatarea, operarea locomotivelor electrice și aplicațiilor software;
3) Transportul, asigurarea, punerea în funcțiune, asistența tehnică în perioada de garanție”, arată licitația.
În ce constă obiectivul investiției?
Obiectivul investiției constă în achiziția a 16 locomotive electrice noi, cu tehnologie ERTMS, capabile să circule cu o viteză maximă de 160 km/h – 200 km/h și să tracteze până la 16 vagoane de călători, cu scopul de a înnoi flota de material rulant, dat fiind riscul ca, până în 2023, să nu mai existe nicio garnitură de tren disponibilă pentru a îndeplini cerințele minime de serviciu public.
Materialul rulant existent în România nu corespunde nivelului de calitate cerut de călători și nu îndeplinește standardele de calitate necesare pentru punerea în aplicare a contractelor de servicii publice, din cauza tehnologiilor de fabricație depășite.
Înlocuirea acestuia cu locomotive electrice noi va crește eficiența transportului feroviar de călători, va reduce poluarea și va îmbunătăți confortul pe rutele de pe rețeaua feroviară publică electrificată, potrivit informațiilor Ministerului Transporturilor.
În medie, vechimea locomotivelor este de 44 de ani
Operatorul feroviar național, Compania CFR Călători, are o flotă de aproximativ 1000 de locomotive. Dintre acestea, jumătate se află în „parcul rece”, necesitând reparații sau modernizări înainte de a fi reintroduse în circulație.
Pe linia de tren Arad – Curtici, care a fost modernizată de CFR Infrastructură cu sute de milioane de euro conform Asociației Pro Infrastructură, circulă încă automotoare produse la uzina Malaxa cu aproape un secol în urmă.
