România și celelalte state membre ale Uniunii Europene sunt obligate să aibă un punct de încărcare pentru mașini electrice la fiecare 60 de kilometri de drum până în 2026
În acest sens, România își propune să rămână în pas cu cerințele impuse, iar Ministerul Energiei estimează că vor fi instalate peste 4.000 de stații de încărcare pentru mașini electrice până în toamna acestui an.
Deși trecerea la mașinile electrice este un subiect controversat, cu mulți europeni care doresc să adopte modele nepoluante, există încă o puternică susținere pentru mașinile cu motoare tradiționale.
În acest context, UE a introdus o prevedere care vizează interzicerea comercializării de mașini noi diesel și pe benzină din 2035, dar a cedat pe tema mașinilor alimentate cu combustibili ecologici, numite e-fuels.
Germania a fost lider în promovarea mașinilor electrice, fiind și una dintre cele mai dezvoltate națiuni din Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de puncte de încărcare pentru astfel de vehicule, dar situația este diferită în România.
Conform datelor ACEA din anul trecut, Germania deținea aproape 26 de puncte de încărcare pentru mașini electrice la fiecare 100 de kilometri de drum.
În schimb, în România, deși sunt mai multe puncte de încărcare decât în statele precum Polonia, Grecia sau Ungaria, statisticile din 2022 arată că vânzările de mașini electrice au o creștere mai rapidă decât numărul de noi stații de încărcare instalate.
Utilizarea mașinilor electrice și hibride este în creștere constantă în țara noastră
În România, utilizarea mașinilor electrice și hibride este în creștere constantă, iar această tendință este susținută de programul guvernamental Rabla Plus, care oferă reduceri substanțiale pentru achiziționarea acestor vehicule ecologice.
În plus, autoritățile au anunțat că intenționează să investească fonduri publice în dezvoltarea unei infrastructuri de încărcare mai extinse pentru mașinile electrice.
Cristian Ilie, care ocupă funcția de Director General în cadrul Direcției pentru Eficiență Energetică din Ministerul Energiei, a afirmat că există planuri de a dezvolta mai mult de 4.000 de puncte de încărcare pe întreg teritoriul României într-un viitor apropiat.
În Uniunea Europeană, doar unul din șapte puncte de încărcare oferă servicii de fast-charging
„Dacă este să vorbesc doar de Ministerul Energiei, avem programul ElectricUP care se referă la producerea de energie din surse regenerabile și instalarea de stații de încărcare pentru mașini electrice,” a spus Ilie, care susține că aproximativ 1.800 de proiecte vor fi finalizate prin acest program de finanțare până în septembrie.
Programul ElectricUp a avut un buget de aproape 1,4 miliarde de lei și a atras IMM-uri (și nu numai) care voiau să instaleze panouri fotovoltaice, dar și stații de încărcare pentru EV-uri și PHEV-uri.
„Proiectele vor însuma peste 100 MW noi, verzi, și peste 4.000 de puncte de încărcare în România. Acestea vor fi dispersate în toată țara”, a subliniat șeful Direcției pentru Eficiență Energetică din Ministerul Energiei.
În cadrul ElectricUp, trebuie menționat faptul că stațiile de încărcare puteau fi echipate cu puncte de încărcare de 22 kWh, fără capacitatea de fast-charging, care necesită o putere mai mare.
Prin acest program, beneficiarii puteau primi până la 100.000 de euro și nu exista o limitare a numărului de stații publice ce puteau fi construite.
Conform unui studiu recent publicat de Lektri.Co, pe teritoriul României se regăseau, la finele lunii februarie, 3.389 încărcătoare publice, fără restricții (dintre care 857 CCS/CHAdeMO și 2.492 Type 2), distribuite în 1.503 locații.
În Uniunea Europeană, doar unul din șapte puncte de încărcare oferă servicii de fast-charging, iar în România acestea sunt și mai rare.
În luna martie, Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) a raportat că numărul stațiilor de încărcare din Uniune este de trei ori mai mic decât numărul de vehicule electrice.
În primele două luni ale acestui an, în România au fost comercializate 2.247 de vehicule electrice, din care mai mult de 1.000 de unități au fost modele Dacia Spring.