Connect with us

România și-a REDUS consumul de gaze cu 23% în octombrie și cu 25% în primele zile ale lunii noiembrie

44213501401 2de2e368c1 k - Moldova Invest

Național

România și-a REDUS consumul de gaze cu 23% în octombrie și cu 25% în primele zile ale lunii noiembrie

Atât populația cât și companiile autohtone și-au redus nivelul consumului de gaze cu 23% în luna octombrie și cu 24,7% în primele 9 zile ale lunii noiembrie, comparativ cu perioadele similare ale anului trecut

Deși reducerea consumului de gaze din România este superioară celei din Europa Occidentală, de 22%, factorii care o influențează sunt aceiași: condițiile metorologice favorabile și distrugerea cererii, mai ales din partea micilor companii, care, din cauza exploziei prețurilor, nu au beneficiat de plafoane semnificative, cum a fost cazul consumatorilor casnici.

În octombrie 2022, după cum reflectă datele analizate de Profit.ro, România a consumat 7,286 TWh, în scădere cu 2,179 TWh sau 23% față de volumul din aceeași lună a anului trecut, de 9,465 TWh.

Tendința a continuat și chiar s-a accentuat în primele 9 zile ale lunii noiembrie, când consumul s-a ridicat la 2,181 TWh, cu 0,714 sau 24,7% sub cel din aceeași perioadă a anului trecut, de 2,895 TWh.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Vor începe lucrările la autostrada Arad-Oradea, care va face legătura între nordul și sudul Europei. Proiect de 10,7 miliarde lei

Unul dintre cei doi mari producători de gaze autohtoni, OMV Petrom, a constatat o reducere cu 14% a consumului intern în primele 9 luni ale anului, vârful trimestrial al reducerii fiind înregistrat în trimestrul al doilea, de 18%.

În luna octombrie, s-a înregistrat o reducere a consumului intern cu 5% peste cea din trimestrul al 2-lea, reducerea din primele 9 zile ale lunii noiembrie depășind cu peste 10 puncte procentuale media primelor 9 luni ale anului.

Dacă în cazul statelor din Europa Occidentală, în octombrie, cererea de gaze din partea utilizatorilor rezidențiali, a mediului de business și a micilor utilizatori industriali a scăzut cu 33%, iar cererea de gaze a marilor consumatori industriali s-a redus cu 27%, în cazul României scăderea cererii marilor consumatori conectați direct la Sistemul Național de Transport (SNT) a fost de doar 3,2%, în timp ce cea a consumatorilor conectați la rețele de distribuție a fost de 10 ori mai ridicată, de 32%.

Moldova Invest îți recomandă și ...   A fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția secțiunii de capăt vestic al Autostrăzii Unirii A8

Scăderile considerabile ale consumului intern, în special cele ale consumatorilor casnici și, eventual, ale PET-urilor vor îngreuna activitatea Transgaz, care are atribuția de a stabili cantitățile pe care producătorii interni sunt obligați să le vândă furnizorilor clienților casnici și PET-urilor la preț reglementat de 150 lei/MWh. În condițiile unei scăderi atât de abrupte a consumului, foarte probabil, PET-urile, dar și furnizorii, care singuri au estimat necesarul de gaze pentru alimentarea consumatorilor casnici, vor beneficia de cantități mai mari decât consumul real de gaze la preț reglementat.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Diferențele de TVA pentru cooperativele agricole, ELIMINATE! Adaosuri limitate la 5% pentru produsele de bază

Potrivit datelor furnizate de platforma online EnergyScan, pusă la punct de grupul francez Engie SA, cererea totală de gaze a Europei Occidentale a fost în luna octombrie a acestui an cu 22% mai mică decât în luna octombrie a anului trecut.

Aceasta deși sectorul producției de electricitate și-a majorat consumul de gaze cu 14% în ritm anual. Pe lângă evoluțiile meteo favorabile, cererea de gaze a fost redusă și ca urmare a prețurilor care au explodat, astfel că mulți consumatori industriali mici și-au redus operațiunile pentru a putea supraviețui.

Această diminuare a consumului de gaze a clienților industriali, împreună cu intrările solide de gaze lichefiate și faptul că depozitele de gaze sunt aproape pline, a ajutat la reducerea îngrijorărilor că guvernele vor fi nevoite să restrângă livrările către consumatori în lunile următoare.


Continue Reading
You may also like...

OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top