Connect with us

România și Comisia Europeană implementează un proiect-pilot pentru gestionarea migrației, în încercarea de aderare la Schengen

Collage Maker 21 Mar 2023 11 56 AM 9062 - Moldova Invest

Național

România și Comisia Europeană implementează un proiect-pilot pentru gestionarea migrației, în încercarea de aderare la Schengen

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

România se alătură acestui proiect-pilot pentru a da un semnal clar privind angajamentul profund pentru gestionarea provocărilor generate de migrație

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, și comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, au semnat o scrisoare de intenție pentru lansarea unui proiect-pilot cu privire la implementarea de noi instrumente în domeniul:

  • Azilului
  • Returnărilor
  • managementului frontierelor
  • cooperării internaționale în România.

bode belgia - Moldova Invest

Această inițiativă vine după ce Austria a respins aderarea României și Bulgariei la Schengen, invocând probleme legate de migrație.

Decizia de a se alătura acestui proiect pilot este un semnal de angajament profund într-un moment plin de provocări și arată că România a acționat întotdeauna în spirit de solidaritate și responsabilitate la nivelul Uniunii Europene.

lucian bode proiect - Moldova Invest

 

„Am decis să ne alăturăm acestui proiect ca un semnal de angajament profund în aceste vremuri pline de provocări, pentru a arăta încă o dată că România a acționat întotdeauna în spirit de solidaritate și responsabilitate la nivelul UE, că dorința noastră este în continuare să fim parte la soluțiile comune și să sporim încrederea în valorile europene comune“, a declarat șeful MAI, Lucian Bode.

Acest pas subliniază dorința României de a fi parte a soluțiilor comune și de a spori încrederea în valorile europene comune.

Moldova Invest îți recomandă și ...   INS: PIB-ul României a crescut, în termeni reali, cu numai 0,5% în primul trimestru din 2024, față de ultimele trei luni din 2023

Prin implementarea de noi instrumente în domeniul azilului, returnărilor, managementului frontierelor și cooperării internaționale, România va putea consolida abordarea sa în aceste domenii și să contribuie la soluționarea problemelor comune la nivel european.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că acest proiect va fi o modalitate prin care România poate demonstra partenerilor săi europeni modul în care bunele practici românești în aceste domenii pot fi implementate la scară largă.

Această inițiativă poate aduce beneficii economice și sociale semnificative pentru România și Uniunea Europeană în ansamblu.

bode lucian - Moldova Invest

Comisarul European Ylva Johansson a confirmat angajamentul deplin al Comisiei Europene în implementarea proiectului-pilot din România, care are ca scop abordarea provocărilor migrației într-un mod eficient, comun și unit.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Guvernul a aprobat studiile de fezabilitate pentru Autostrada Pașcani-Suceava

Această inițiativă valoroasă va beneficia de sprijinul operațional, tehnic și financiar al Comisiei Europene, precum și al instituțiilor specializate din UE, precum Agenția UE pentru Azil, Europol și Frontex.

 

Proiectul-pilot va ajuta la protejarea frontierelor UE și la creșterea securității

În contextul economic, acest proiect-pilot este deosebit de important pentru că va ajuta la protejarea frontierelor UE și la creșterea securității, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra economiei și a încrederii investitorilor în Uniunea Europeană.

De asemenea, proiectul va implica și formarea și suplimentarea personalului implicat, ceea ce poate duce la creșterea capacității și a competitivității forței de muncă.

„Înseamnă și partea de formare, de suplimentare a personalului care se ocupă, înseamnă monitorizarea circuitului informațional la nivelul statului, înseamnă, practic, identificarea dispozițiilor tehnice care pot aglomera protecția la frontiere, dar și gestiunea refugiaților care ajung în țară“, a explicat Victor Negrescu, potrivit Adevarul.

Europarlamentarul Victor Negrescu a declarat că proiectul presupune o implicare mai mare a Frontex, prin alocarea de resurse umane sau tehnice, pentru a asigura protecția frontierelor, schimbul de date rapide cu instituțiile europene și formarea personalului implicat.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Investiție de 500.000 euro pentru DIGITALIZAREA Spitalului de Urgență „Elena Beldiman” din Bârlad

În plus, proiectul va include și monitorizarea circuitului informațional la nivelul statului, identificarea dispozițiilor tehnice care pot îmbunătăți protecția la frontiere și gestionarea refugiaților care ajung în țară.

Lucian Bode a concluzionat că: Astfel, avem șansa de a valorifica constructiv experiența noastră în gestionarea migrației la nivelul întregii UE, deoarece România, din poziția geografică strategică în care se află joacă un rol cheie în securizarea frontierelor externe ale UE și contribuie efectiv la asigurarea unui nivel ridicat de securitate pentru întreaga UE.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top