Connect with us

România și criza sistemului | O viziune a sociologului Dan DUNGACIU

Dan Dungaciu - Moldova Invest

Național

România și criza sistemului | O viziune a sociologului Dan DUNGACIU

Sociologul Dan Dungaciu a abordat situația critică în care se află România, semnalând o criză profundă în sistemul politic și administrativ

Potrivit lui Dungaciu, România se află într-un moment de cotitură, unde stabilitatea sistemului este din ce în ce mai greu de menținut.

Un sistem fragil și ineficient

„Matrixul ăsta de care spuneți, funcționa. În momentul în care pasta asta, în care era Matrixul, era stabilă,” a spus Dungaciu, referindu-se la sistemul politic anterior, care a reușit să își mențină coerența datorită unui echilibru intern. Însă, în opinia sa, în prezent, acest sistem nu mai poate să gestioneze eficient România. „Va intra într-o criză majoră, pentru că nu va mai putea gestiona România singur. Într-o situație de criză, cu incompetențe și cu oameni care nu pot să vadă, nu poate să înțeleagă ce se întâmplă”, a continuat sociologul.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Președintele C.A.P.D.R., Ion ȘTEFANOVICI, despre schimbările recente ale Politicii Agricole Comune (PAC) și impactul lor asupra Regiunii Moldova

Destrămarea unității naționale

Unul dintre cele mai grave pericole semnalate de Dungaciu este decuplarea românilor de la stat, un fenomen care poate duce la o „criză de securitate”. Sociologul subliniază că în momente de criză, oamenii trebuie să aibă un scop comun, un ideal național care să-i unească. „Reziliența nu este doar o chestiune de cap, ci și de suflet,” afirmă Dungaciu, explicând că oamenii sunt dispuși să reziste în fața crizelor pentru că au ceva de protejat, ceva de apărat.

Sistemul românesc în fața pericolului corupției și vulnerabilității

Moldova Invest îți recomandă și ...   Vama Alibița, modernizată cu bani europeni. La ce vor fi folosiți banii?

Odată cu erodarea unității naționale, va fi mult mai ușor ca România să devină vulnerabilă în fața intereselor externe, afirmă Dungaciu. „Când nu mai dai doi bani pe statul tău, te vinzi mult mai ușor, ești mult mai ușor coruptibil”, spune el, avertizând că acest fenomen va duce la o destabilizare și o vulnerabilitate mult mai mare a României în fața altor state, cum ar fi Rusia sau Ungaria.

Criza internațională și impactul geopolitic

Pe lângă criza internă, România se confruntă și cu o criză internațională, în care Statele Unite și Uniunea Europeană joacă un rol crucial. Dan Dungaciu este de părere că România a pierdut oportunitatea de a fi un „pivot de stabilitate” în această regiune. „De la schimbările geopolitice, la deciziile eronate ale administrației românești, România riscă să piardă respectul internațional, iar acest lucru va avea un impact negativ pe termen mediu și lung”, subliniază sociologul.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ion ȘTEFANOVICI, CAPDR: „România între gesturi de forță și înțelepciune diplomatică”

Concluzie

În final, Dan Dungaciu consideră că România se află într-o situație extrem de delicată. „Operația a reușit, dar pacientul este mort”, este concluzia lui, semnalând că sistemul românesc trebuie să treacă printr-o reformă profundă. Într-o eră a crizelor multiple, România trebuie să regăsească un proiect național coerent, bazat pe valori și principii solide, altfel riscă să devină o țară vulnerabilă, incapabilă să facă față provocărilor externe și interne.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top