Connect with us

Analiză Erste: România și Polonia, de două ori mai “bogate” decât erau în 2004

romania polonia - Moldova Invest

Național

Analiză Erste: România și Polonia, de două ori mai “bogate” decât erau în 2004

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

O analiză realizată de Erste Group Research arată că Produsul Intern Brut pe cap de locuitor din Polonia și România s-a dublat în ultimele două decenii.

Această evoluție este considerată semnificativă, mai ales în contextul apropiatei aniversări a extinderii UE pentru mai multe țări din regiune. Analiza evidențiază beneficiile aderării la UE, dar și provocările viitoare cu care se confruntă aceste țări.

Potrivit analizei Erste, Polonia și România au înregistrat o creștere considerabilă a PIB-ului pe cap de locuitor, fiind acum de două ori mai “bogate” decât în 2004. Slovacia a înregistrat, de asemenea, performanțe remarcabile, cu un PIB pe cap de locuitor cu 75% mai mare față de acum două decenii. În timp ce Slovenia și Cehia au câștigat 40%, Ungaria a înregistrat o creștere similară, considerată de unii dezamăgitoare având în vedere nivelul scăzut al veniturilor după tranziția economică.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Curtea de Apel București a decis anularea contractului cu PESA (Polonia), constând în 62 de trenuri de scurt parcurs

Cu toate că Serbia nu este membră a UE, dezvoltarea economică a fost foarte dinamică, însă rămâne cea mai săracă țară din cadrul ECE8.

pib erste - Moldova Invest

Conform estimărilor Eurostat publicate în martie, România a depășit Ungaria în 2023 la PIB-ul pe cap de locuitor exprimat în standarde de putere de cumpărare. În același an, PIB-ul pe cap de locuitor exprimat în standarde de putere de cumpărare varia între 64% din media UE în Bulgaria și 240% în Luxemburg.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Prețul aurului în România atinge cote record. Pe 11 martie, un gram de aur costa 317,93 lei

România s-a situat în 2023 la 78% din media UE, depășind Ungaria și apropiindu-se ușor de Polonia (80%), dar rămânând totuși în urma majorității statelor. În 2022, România a ajuns la același nivel cu Ungaria și Portugalia, însă Portugalia a reușit să se detașeze și să ajungă la 83% în 2023.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top