București, România – România se pregătește să adauge 10.000 de MW de energie solară și eoliană, precum și 3.500 de MW din centrale pe gaze modernizate în următorii trei până la cinci ani
Anunțul a fost făcut de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în cadrul reuniunii ministeriale a Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie și Climă (P-TECC), conform Agerpres.
„Acum, energia este în centrul vieților noastre. Literalmente, alimentează viața noastră de zi cu zi. Este vorba despre prosperitate și standarde de viață, despre competitivitatea economică și direcția în care mergem ca lume liberă. Avem o întrebare dificilă: cum vom realiza securitatea și competitivitatea, protejând în același timp mediul?”, a subliniat Burduja.
Ministrul a evidențiat investițiile masive realizate cu ajutorul Uniunii Europene și al partenerilor internaționali în sectorul energetic. „În următorii trei până la cinci ani, vom avea mai mult de 10.000 de megawați de energie solară și eoliană, în plus față de cât avem deja. Vom avea 3.500 de MW în centrale pe gaz modernizate. Am investit deja 1,5 miliarde de euro în bani de grant în rețelele noastre”, a adăugat Burduja.
România se concentrează și pe inovație, marcând un moment important în proiectul reactorului modular mic de la Doicești, care intră acum în faza studiului de fezabilitate. „Sunt foarte mândru de Nuclearelectrica, Nova și partenerii americani Nuscale și Fluor, pentru eforturile lor în reconversia unei vechi centrale pe cărbune într-o centrală modernă cu reactoare modulare mici. Dacă totul decurge conform planului, în 2029, poate 2030, vom avea primul SMR în Europa, posibil în lume”, a declarat ministrul.
Reuniunea P-TECC, organizată marți și miercuri la Palatul Parlamentului, a adus împreună reprezentanți de rang înalt din sectorul energetic public și privat. Evenimentul a fost organizat de Departamentul de Energie al SUA, Ministerul Energiei din România și Atlantic Council, concentrându-se pe rolul politicii industriale în atingerea obiectivelor transatlantice de securitate energetică și climă.
„Inovația, știința și sectorul energetic au fost mereu interconectate, iar istoria ne arată că marile minți precum Thomas Edison și Nikola Tesla au fost unite de curajul de a visa și de a urmări lucruri pe care umanitatea nu le-a mai făcut niciodată”, a concluzionat Sebastian Burduja.