Connect with us

România va găzdui, miercuri, cea de-a III-a ediție a Summitului Inițiaticei celor Trei Mări

initiativa celor 3 mari - Moldova Invest

Național

România va găzdui, miercuri, cea de-a III-a ediție a Summitului Inițiaticei celor Trei Mări

România va fi, miercuri, gazda celei de-a VIII-a ediții a Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M), care va avea loc la Palatul Cotroceni. La acest eveniment vor participa reprezentanții a 12 state, alături de parteneri strategici și reprezentanți ai organizațiilor internaționale precum BERD, BEI, OCDE, FMI și Banca Mondială

În cadrul acestui summit, Președintele Iohannis va prezenta rezultatele mandatului României în conducerea I3M, care a acoperit perioada iunie 2022 – septembrie 2023, și aceste rezultate vor fi reflectate în Declarația Comună a Summitului, care va fi adoptată la încheierea discuțiilor.

Evenimentul va reuni reprezentanți din cele 12 state participante la Inițiativă (Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia, alături de gazda România), precum și partenerii strategici ai I3M (Statele Unite, Comisia Europeană și Germania), împreună cu invitați speciali (Grecia, Ucraina, Republica Moldova, Japonia, Regatul Unit, Franța, Turcia).

De asemenea, reprezentanți ai unor importante organizații internaționale, cum ar fi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, vor fi prezenți la acest eveniment.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Voucherele de vacanță se vor acorda în sectorul bugetar și anul viitor

În contextul Summitului, Guvernul României va organiza pe 7 septembrie Forumul de Afaceri al I3M, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Iohannis.

Președintele va sublinia importanța politică și potențialul Inițiativei celor Trei Mări pentru reducerea decalajelor de dezvoltare dintre statele participante la I3M și restul statelor membre ale Uniunii Europene prin consolidarea conectivității strategice europene pe axa Nord-Sud.

Totodată, va evidenția contribuția Inițiativei la întărirea coeziunii în cadrul UE și la aprofundarea legăturilor transatlantice, procese pe care România le-a susținut pe durata mandatului său la conducerea Inițiativei.

Președintele Klaus Iohannis va sublinia, de asemenea, că, la peste un an și jumătate de la începutul agresiunii brutale și ilegale a Rusiei împotriva Ucrainei, Inițiativa celor Trei Mări a confirmat validitatea conceptului său și urgența implementării obiectivelor sale. În contextul geopolitic actual, această platformă de dialog politic la nivel înalt devine un important instrument pentru consolidarea rezilienței regionale și europene.

Președintele României va încuraja, de asemenea, dezvoltarea de noi instrumente și parteneriate care să atragă investiții în proiectele prioritare ale I3M, inclusiv prin crearea unui nou Fond de Investiții, care va continua activitatea celui inițiat la Summitul de la București din 2018, și prin explorarea celor mai eficiente modalități de creare a unui Fond de Inovare al Inițiativei.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Băncile din zona euro intensifică standardele de creditare în trimestrul al treilea din 2023

În cadrul Summitului, va fi actualizată lista proiectelor prioritare strategice, prima astfel de listă fiind lansată la Summitul precedent de la București.

România este primul dintre statele participante la Inițiativa celor Trei Mări care găzduiește pentru a doua oară un Summit al Inițiativei, după succesul summitului din 17-18 septembrie 2018, organizat de Președintele României la București. În cadrul acelui prim Summit de la București, au fost luate decizii cruciale pentru viitorul Inițiativei, cum ar fi agrearea listei proiectelor prioritare majore de interconectare în domeniile transportului, energiei și digitalizării, organizarea primului Forum de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări, lansarea rețelei Camerelor de Comerț a I3M și inițierea procedurii de lansare a Fondului de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Proiectul blindatului românesc Saur 2 are încă șanse să devină realitate

La eveniment va fi prezent si John Kerry, însărcinatul special al președintelui Joe Biden. Delegația americană va fi condusă de John Kerry și va include Reta Jo Lewis, președintele Băncii de Export-Import a SUA (EXIM), Geoffrey Pyatt, asistentul secretarului de stat pentru resurse energetice, precum și reprezentanți ai Departamentului de Comerț, Departamentului de Energie și ai Corporației pentru Finanțarea Dezvoltării (Development Finance Corporation).

Summitul Inițiativei Celor Trei Mări reprezintă o platformă cheie pentru promovarea interconectării regionale, consolidarea securității energetice și avansarea dezvoltării durabile. Ambasada SUA la București a subliniat că participarea puternică a delegației americane confirmă angajamentul pe termen lung al Statelor Unite față de eforturile de colaborare care încurajează creșterea și reziliența în întreaga regiune.

De asemenea, Departamentul de Stat al SUA a informat că John Kerry va lua parte la summitul Inițiativei Celor Trei Mări din București, cu accent pe dezvoltarea conexiunilor de transport, energie și infrastructură digitală între națiunile europene situate între Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top