Connect with us

România va primi din partea CE aproximativ 200 de milioane euro pentru sprijinirea procesatorilor de produse agricole

7759013 mediafax foto abacapress hepta scaled - Moldova Invest

Național

România va primi din partea CE aproximativ 200 de milioane euro pentru sprijinirea procesatorilor de produse agricole

România va primi din partea Comisiei Europene o schemă de ajutor în valoare de aproximativ 200 de milioane euro (985 milioane de lei) în vederea sprijinirii procesatorilor de produse agricole

Schema a fost aprobată în temeiul cadrului temporar de criză pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 23 martie 2022 în baza articolului 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene şi modificat ulterior la 20 iulie 2022 şi la 28 octombrie 2022.

Moldova Invest îți recomandă și ...   București, gazda Forumului Economic România-Vietnam

Ajutorul va lua forma unor granturi directe, măsura fiind adresată firmelor din sectorul de procesare a produselor agricole, în special operatorilor din industria morăritului, uleiurilor şi grăsimilor, produselor lactate şi prepararea nutreţurilor pentru animale.

Obiectivul schemei îl reprezintă furnizarea lichidității beneficiarilor eligibili, afectaţi de situaţia geopolitică actuală şi creşterea costurilor la energie şi inputuri.

Comisia a constatat că schema-cadru de ajutoare a României îndeplineşte condiţiile prevăzute în cadrul temporar de criză. În special, valoarea ajutorului nu va depăşi două milioane de euro per beneficiar, iar sprijinul se acordă până cel târziu la 31 decembrie 2023.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministrul Agriculturii, Florin BARBU: "Import de cereale în România nu pot face decât fermierii şi procesatorii români!"

Comisia a concluzionat că schema de ajutoare acordată de România este necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu condiţiile prevăzute în cadrul temporar de criză.

Având în vedere aceste aspecte, Comisia a aprobat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, potrivit AGERPRES.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top