Connect with us

România: Volum RECORD de gaze exportat către Ungaria

79 - Moldova Invest

Național

România: Volum RECORD de gaze exportat către Ungaria

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

În luna iunie, companiile maghiare au înregistrat un volum record de importuri de gaze naturale din România, depășind 2 terawatt-oră (TWh), în timp ce exporturile către companiile românești au atins cel mai scăzut nivel din ultimul an, cu doar 84 de gigawatt-oră (GWh)

Aceste date impresionante reflectă o schimbare semnificativă în dinamica tranzacțiilor de gaze naturale dintre cele două țări.

Importurile masive de gaze din România în Ungaria au fost rezultatul unei rate de utilizare a capacității rezervate pentru transport la punctul de interconectare de la Csanaspalota de 90%.

Moldova Invest îți recomandă și ...   225 de milioane de euro pentru reabilitarea, cât și construirea de noi unități școlare

Această cifră sugerează o creștere semnificativă a cererii din partea Ungariei pentru gazele naturale produse în România.

Cu o creștere de 49% comparativ cu luna precedentă, exporturile de gaze din România către Ungaria au crescut considerabil. Acest trend s-a menținut constant în ultimele luni, cu o medie zilnică a exporturilor către Ungaria depășind 70 GWh/zi în luna august.

În ultimul an, România a servit drept tranzit pentru transportul de gaze către Ungaria, Republica Moldova și Ucraina.

Moldova Invest îți recomandă și ...   IMM Plus 2024: S-a publicat ordinul cu plafoanele de garantare. Termen limită 30 iunie 2024!

Din data de 1 septembrie, volumele de gaze reexportate către Republica Moldova și Ucraina au înregistrat o scădere, în timp ce în cazul Ungariei acestea au rămas relativ constante.

Exporturile directe de gaze către Republica Moldova prin punctul de interconectare de la Ungheni au înregistrat o reducere, de la o medie de 13,5 GWh/zi la 5 GWh/zi, în timp ce cantitățile care ajung în Ucraina prin Isaccea au scăzut de la 57 GWh/zi la 20 GWh/zi.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, a avut o întrevedere cu ambasadorul Chinei având ca subiect atragerea de investitori pentru cele 7 parcuri industriale proiectate

Cantitatea de gaze reexportată către Ungaria a rămas constantă, cu o medie de 66 GWh/zi. Această schimbare a dus la o scădere corespunzătoare a fluxului fizic prin punctul de interconectare de la Negru Vodă, de la 144 GWh/zi la 78 GWh/zi, deoarece majoritatea gazelor exportate către Republica Moldova și Ucraina erau în prealabil importate prin intermediul Bulgariei.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top