Connect with us

Românii călătoresc mai mult. Doar în prima jumătate a anului, au cheltuit peste 3,7 miliarde de euro!

romanii - Moldova Invest

Național

Românii călătoresc mai mult. Doar în prima jumătate a anului, au cheltuit peste 3,7 miliarde de euro!

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

În primele șase luni ale acestui an, românii au cheltuit pentru călătorii în străinătate mai mult de 3,7 miliarde de euro, înregistrând o dublare față de aceeași perioadă din 2019, anterioră pandemiei, pe măsură ce restricțiile impuse de pandemia de COVID-19 au fost relaxate.

Potrivit datelor din primul semestru al anului 2023, românii au manifestat un interes crescând pentru călătoriile externe, reflectat în suma semnificativă cheltuită.

Analizele realizate de Banca Națională a României dezvăluie că străinii care călătoresc în România au alocat 2.1 miliarde de euro pentru deplasările lor, indicând astfel o creștere în comparație cu perioada similară din anii anteriori. Este de remarcat faptul că, în ciuda acestei tendințe ascendente, cetățenii străini par să fie mai puțin generoși în cheltuieli decât românii, manifestând o chibzuială mai pronunțată în ceea ce privește cheltuielile în străinătate.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Schemă de ajutor de 166.206.250 lei pentru cultivatorii de roșii și usturoi, în contextul crizei ucrainene

„După pandemie, dorința românilor de a călători a fost foarte mare și au călătorit cât au putut de mult. Să nu uităm că față de 2019, s-au mărit prețurile cu chiar 50% pe anumite destinații. Deci vorbim de o mărire a prețurilor și de o explozie a călătoriilor în străinătate pentru că în 2020 și în 2021 s-a putut călători mult mai greu”, a spus Traian Bădulescu, consultant în turism, la Aleph News.

Românii au cheltuit 3,7 miliarde de euro pe deplasări în străinătate în prima jumătate din acest an, nivel aproape dublu faţă de perioada similară din 2019, an de referinţă în turism, şi în creştere cu 14% faţă de S1/2018, conform datelor la BNR.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Prețul aurului în România atinge cote record. Pe 11 martie, un gram de aur costa 317,93 lei

Pe măsură ce restricțiile post-pandemie COVID-19 au fost relaxate, românii au început să investească tot mai mult în călătorii externe, în timp ce suma cheltuită de străini în țară a cunoscut o creștere. Cu toate acestea, balanța rămâne în defavoarea noastră, cu un dezechilibru continuu. În ciuda creșterii sumei cheltuite de către străini în România, aceasta se situează sub nivelul cheltuielilor românilor în străinătate. Țara noastră întâmpină dificultăți în atragerea turiștilor străini, spre deosebire de țări precum Grecia, Turcia, Italia, Spania sau Franța, unde turismul joacă un rol central în economie, contribuind semnificativ la PIB, cu procente cuprinse între 15% și 25%.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Deficitul bugetar a revenit la normal, după primele trei luni

Banca Națională a României publică lunar informații despre balanța de plăți curente, inclusiv intrările și ieșirile în sectorul serviciilor. Ultimele date arată că în sectorul turismului, în primul semestru al anului 2023, am înregistrat un deficit de 1.6 miliarde de euro, cifră aproape dublă comparativ cu cea din primul semestru al anului 2019. În același context, informațiile din primul semestru al anului 2023 dezvăluie că străinii au cheltuit 2.1 miliarde de euro în călătoriile lor în România, comparativ cu suma de 1.8 miliarde de euro înregistrată în primul semestru al anului 2022 și o dublare față de nivelul din primul semestru al anului 2019, anul de referință pre-pandemie.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top