Connect with us

Românii ocupă poziția a 12-a în rândul celor care au înființat startup-uri unicorn în SUA

startup unicorn 0 - Moldova Invest

Național

Românii ocupă poziția a 12-a în rândul celor care au înființat startup-uri unicorn în SUA

Mai mult de jumătate dintre companiile unicorn din Statele Unite, adică acele startup-uri private evaluate la peste 1 miliard de dolari, au cel puțin un fondator imigrant, conform informațiilor furnizate de National Foundation for American Policy (NFAP)

Deși India deține prima poziție cu 66 de companii, ca țara de origine a fondatorilor imigranți, lista include și șase companii fondate de români.

Deși unele dintre companiile și fondatorii sunt recunoscuți în mod notoriu, precum Elon Musk și compania sa SpaceX din Africa de Sud, există sute de alte unicorni mai puțin cunoscuți care au fost înființați de talente de top din doar câteva țări. Cei care au lansat startup-uri cu capitalizare de miliarde de dolari în Statele Unite provin din 57 de țări diferite.

În acest clasament, România ocupă poziția a 12-a, cu șase companii. În timp ce India conduce cu 66 de companii, ca țara de origine a fondatorilor imigranți pentru unicorni, Israelul se clasează pe locul doi, cu un total de 54 de companii fondante, urmat de Regatul Unit (27), Canada (22), China (21), Franța (18), Germania (15), Rusia (11), Ucraina (10), Iran (8), Australia (7), Italia (6), Polonia (6), Nigeria (6), Coreea de Sud (5), Noua Zeelandă (5), Pakistan (5), Argentina (5), Brazilia (5), Spania (4), Portugalia (4), Danemarca (4) și alte țări. Fiecare dintre aceste companii a generat, în medie, 859 de locuri de muncă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Marile Patronate din UE solicită un Pact Industrial pentru susținerea tranziției verzi

Cercetarea efectuată de NFAP a implicat interviuri și colectarea de date referitoare la 582 de startup-uri din SUA evaluate la peste 1 miliard de dolari (până în mai 2022), care încă nu erau listate public pe piața de valori din SUA și erau monitorizate de CB Insights. Din aceste 582, un total de 319 (55%) aveau cel puțin un membru imigrant în echipa fondatoare și împreună dețineau o valoare de piață de 1,2 trilioane de dolari, depășind valoarea totală a companiilor listate pe piețele bursiere principale din multe țări, inclusiv Argentina, Columbia, Peru, Portugalia, Irlanda, Rusia și Mexic.

Această valoare ar crește la 1,5 trilioane de dolari dacă ar include și companiile cu fondatori imigranți care au devenit publice sau au fost achiziționate din 2016 încoace, ca în cazul Moderna și Zoom Video.

Pentru a compara, în 2018, valoarea totală a celor 50 de companii unicorn fondate de imigranți era de 248 de miliarde de dolari la momentul respectiv.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Foștii parlamentari vor beneficia, în continuare, de indemnizaţia pentru limita de vârstă

În ceea ce privește imigrația și antreprenoriatul, unii dintre acești fondatori au ajuns în SUA ca lideri de afaceri de succes, însă mulți au emigrat când erau copii sau au venit în țară ca studenți internaționali, exemplu fiind Ion Stoica și Madei Seghete.

În plus, există alți 51 de fondatori (care nu au fost incluși în analiză) care nu sunt ei înșiși imigranți, ci sunt americani din prima generație, născuți din părinți imigranți. Datele din raport au dezvăluit, de asemenea, că 80% dintre unicorni au un imigrant într-un rol cheie, fie ca fondator, fie ca executiv la nivelul C sau într-o altă poziție crucială.

Istoric vorbind, unele dintre cele mai mari companii din SUA nu au fost fondate de americani. De exemplu, fondatorii Procter & Gamble au emigrat din Anglia și Irlanda la începutul anilor 1800. În prezent, una dintre cele mai valoroase companii din SUA este NVIDIA, care recent a atins o capitalizare de piață de un trilion de dolari și a fost fondată de un imigrant din Taiwan.

Companiile din SUA cu valoare de miliarde de dolari fondate de cel puțin un imigrant, enumerate în ordine, sunt SpaceX (125 de miliarde de dolari), Stripe (95 de miliarde de dolari), Instacart (39 de miliarde de dolari), Databricks (38 de miliarde de dolari), Epic Games (31,5 miliarde de dolari), Miro (17,5 miliarde de dolari) și Discord (15 miliarde de dolari).

Moldova Invest îți recomandă și ...   Schimbări majore în privința voucherelor de vacanță și indemnizației de hrană pentru angajații la stat

Cel puțin 10 imigranți au înființat mai multe companii unicorn: Al Goldstein (născut în Uzbekistan, fondator al Avant și Amount), Noubar Afeyan (Liban, fondator al Moderna și Indigo Ag), Ignacio Martinez (Spania, fondator al Indigo Ag și Inari), Elon Musk (Africa de Sud, fondator al SpaceX, OpenAI și The Boring Company), Mohit Aron (India, fondator al Nutanix și Cohesity), Ashutosh Garg (India, fondator al Bloomreach și Eightfold.ai), Ajeet Singh (India, fondator al Nutanix și ThoughtSpot), Sebastian Thrun (Germania, fondator al Cresta și Udacity), Ion Stoica (România, fondator al Databricks și Anyscale) și Jyoti Bansal (India, fondator al AppDynamics și Harness).

Cele șase startup-uri unicorn înființate de români includ Databricks, fondat în 2013 de un grup de șapte cercetători în informatică de la Universitatea din California, printre care și doi români: Ion Stoica și Matei Zaharia. Cu peste 3.000 de angajați, Databricks are o evaluare de 38 de miliarde de dol


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top