Connect with us

Salariul mediu net în România a fost de 4765 de lei în luna noiembrie a anului 2023, în creștere cu15% față de 2022

Orasele din Romania care au cea mai mare crestere economica. Surprize mari pe podium - Moldova Invest

Național

Salariul mediu net în România a fost de 4765 de lei în luna noiembrie a anului 2023, în creștere cu15% față de 2022

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

În luna noiembrie a anului trecut, salariul mediu net în România a atins 4765 lei, înregistrând o creștere de 73 lei (+1,6%) față de luna octombrie 2023 și un avans semnificativ de 15,1% în comparație cu aceeași lună a anului precedent, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică. Sectoarele cu cele mai ridicate salarii medii nete au fost activitățile de servicii în tehnologia informației, inclusiv serviciile informatice (10935 lei), în timp ce cele mai mici salarii au fost înregistrate în hoteluri și restaurante (2620 lei)

Cele mai semnificative scăderi ale salariului mediu net în noiembrie față de luna precedentă au avut loc în domenii afectate de eliminarea facilităților fiscale: o reducere de 5,8% în agricultură, vânătoare și servicii anexe, și o scădere de 5,4% în activități de editare (CAEN care include activitățile de editare a produselor software).

Comparând noiembrie 2023 cu noiembrie 2022, salariul mediu net a crescut cu 15,1%. Indicele câștigului salarial real a fost de 107,9% în noiembrie 2023 față de noiembrie 2022, iar în comparație cu octombrie 2023, indicele câștigului salarial real a fost de 101,6%. Față de octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a înregistrat o creștere de 238,2%, depășind cu 3,6 puncte procentuale nivelul din octombrie 2023.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministrul Economiei, Radu Oprea, a anunțat o schemă de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare

În noiembrie 2023 comparativ cu octombrie 2023, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul salariului mediu net a crescut datorită acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanțe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturilor în natură, ajutoarelor bănești, sumelor din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

Totodată, majorările salariului mediu net au fost rezultatul performanțelor sporite în producție sau a încasărilor mai mari, influențate de termenele și proiectele contractuale.

Cele mai semnificative creșteri ale salariului mediu net au fost înregistrate în:

  • Fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a, cu o creștere de 15,8%, și în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, cu o creștere de 15,7%.
  • Sectoare precum fabricarea echipamentelor electrice, tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, extracția minereurilor metalifere, fabricarea de mobilă, fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice au înregistrat creșteri cuprinse între 7,0% și 11,5%.
  • În domenii precum fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie, tăbăcirea și finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, harnașamentelor și încălțămintei; prepararea și vopsirea blănurilor), colectarea și epurarea apelor uzate, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), alte activități industriale n.c.a., fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, transporturi pe apă, fabricarea produselor textile, fabricarea produselor din tutun, cercetare-dezvoltare, fabricarea altor mijloace de transport, activități de poștă și de curier.
Moldova Invest îți recomandă și ...   Curtea de Apel București a decis anularea contractului cu PESA (Polonia), constând în 62 de trenuri de scurt parcurs

Scăderile salariului mediu net față de luna octombrie 2023 au fost cauzate de acordarea în lunile anterioare de prime ocazionale, drepturi în natură și ajutoare bănești, precum și de sumele din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), conform INS. De asemenea, scăderile salariului mediu net au fost determinate de nerealizările în producție sau de încasările mai mici, în funcție de contracte și proiecte.

Din luna noiembrie 2023, au intrat în vigoare schimbări legislative care au eliminat aplicarea unor facilități fiscale pentru anumite domenii de activitate.

De la 1 noiembrie, scutirea de impozit pe venit pentru profesioniștii din domeniul IT a fost eliminată, iar angajații din construcții, agricultură și industria alimentară nu mai beneficiază de scutirea de la plata contribuției la sănătate (CASS) și a contribuției asigurătorie pentru muncă (CAM).

Moldova Invest îți recomandă și ...   Discursul Președintelui Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, la ceremonia de închidere a celei de-a șasea reuniuni a Consiliului de Afaceri China-Franța

Aceste modificări au avut un impact semnificativ asupra câștigului salarial mediu net în diverse sectoare, generând cele mai semnificative scăderi la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 după cum urmează:

  • O reducere de 5,8% în agricultură, vânătoare și servicii anexe.
  • O scădere de 5,4% în activități de editare.

În producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, transporturi aeriene, activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), extracția petrolului brut și a gazelor naturale, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, industria alimentară, telecomunicații, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), alte activități extractive, s-au înregistrat scăderi cuprinse între 1,0% și 5,0%.

În sectorul bugetar, în luna noiembrie 2023, s-au consemnat creșteri ușoare ale câștigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în administrația publică (+1,7%), în învățământ (+0,3%) și în sănătate și asistență socială (+0,2%).


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top