Connect with us

Salariul mediu net în România, creștere de 14% într-un an. Impactul și tendințele pieței muncii

FB1A7392 - Moldova Invest

Național

Salariul mediu net în România, creștere de 14% într-un an. Impactul și tendințele pieței muncii

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Salariul mediu net în România a înregistrat o creștere semnificativă în luna martie 2024, ajungând la 5185 de lei, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică. Aceasta reprezintă o creștere de 309 lei (+6,3%) față de luna februarie 2024

Comparativ cu martie 2023, salariul mediu net a crescut cu aproximativ 13,9%. În plus, indicele câștigului salarial real a fost de 106,8% în martie 2024 față de martie 2023 și de 105,9% față de februarie 2024. Aceste date arată o îmbunătățire a puterii de cumpărare a salariaților în comparație cu aceleași perioade din anii anteriori.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Întârzieri la plată pentru firmele implicate în programul Casa Verde Fotovoltaice

În luna martie 2024, cele mai mari valori ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în sectorul fabricării produselor din tutun, atingând suma de 13250 de lei, în timp ce cele mai mici salarii au fost înregistrate în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, cu 2779 de lei.

Creșterile semnificative ale câștigului salarial mediu net au fost observate în diverse sectoare economice, cum ar fi fabricarea produselor din tutun și activitățile de asigurări și reasigurări, înregistrând creșteri de până la 42,1% și, respectiv, 35,6%.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Patrimonium, o nouă aplicație care transformă fiecare pas într-o experiență culturală!

Pe de altă parte, scăderile câștigului salarial mediu net au fost determinate de acordarea în lunile precedente a premiilor ocazionale și a ajutoarelor bănești, precum și de nerealizările de producție sau încasările mai mici în anumite sectoare economice.

În sectorul bugetar, salariul mediu net a crescut în luna martie 2024 comparativ cu luna precedentă, cu creșteri notabile în sănătate și asistență socială (+6,9%) și în învățământ (+4,6%).

Aceste date reflectă tendințele actuale ale pieței muncii din România și impactul lor asupra nivelului de trai al angajaților.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Măsuri urgente pentru gestionarea fondurilor publice! Guvernul României propune direcționarea către fondul de rezervă a unei părți din alocațiile instituțiilor bugetare


Continue Reading
You may also like...

OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top