Connect with us

Salariul minim european va fi implementat și în România. Cât vor câștiga angajații de la 1 iulie?

Cat va creste salariul minim - Moldova Invest

Național

Salariul minim european va fi implementat și în România. Cât vor câștiga angajații de la 1 iulie?

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Anul acesta, România va implementa salariul minim european conform noilor directive impuse de Uniunea Europeană. Implementarea acestuia devine obligatorie pentru toate statele membre ale UE, iar termenul limită pentru intrarea în vigoare este stabilit la cel târziu 15 noiembrie.

În România, adoptarea salariului minim european va avea loc începând cu data de 1 iulie. În acest moment, salariul minim brut va fi majorat de la 3300 lei la 3700 lei.

Această modificare va duce la atingerea obiectivului european care stipulează că cei mai puțin remunerați angajați trebuie să primească cel puțin jumătate din salariul mediu pe economie. Potrivit datelor utilizate pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024, salariul mediu lunar este estimat la 7.567 lei.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Cum au evoluat prețurile la alimentele cu adaosul comercial plafonat?

Ministerul Muncii este deja implicat în elaborarea unei propuneri legislative pentru a transpune în legislația națională Directiva europeană privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Odată ce directiva este transpusă, firmele și angajații care beneficiază de salariul minim vor fi informați cu privire la ajustările salariale necesare.

„PSD își asumă ca obiectiv politic major implementarea salariului minim european în România”

În cursul zilei de marți, social-democrații anunțau că își asumă drept obiectiv politic major implementarea salariului minim european în România, până la finele anului 2024.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Datoria publică a ajuns la 52,4% din PIB! Cum va rezolva Guvernul problema?

„PSD își asumă ca obiectiv politic major implementarea salariului minim european în România, până la finalul anului 2024. În acest sens, specialiștii PSD lucrează deja la elaborarea unei propuneri de reglementare, pentru transpunerea în legislația națională a Directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană”, potrivit unui comunicat de presă.

„PSD consideră că trebuie definit un mecanism automat pentru majorarea anuală a salariului minim din România, într-o manieră predictibilă, care să garanteze creșterea nivelului de trai și a puterii de cumpărare pentru toți salariații din România.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Gigantul BP intră în piața din România prin cel mai mare dezvoltator de energie solară din Europa

Creșterea salariului minim la 3.700 de lei, anunțată de premierul Marcel Ciolacu pentru data de 1 iulie 2024, va ridica veniturile salariale la nivelul corespunzător pentru introducerea mecanismului de majorare automată a salariilor, conform prevederilor din Directiva europeană.

PSD consideră că orice efect pozitiv din economie trebuie să se reflecte și în veniturile salariale ale cetățenilor. Introducerea salariului minim european va constitui un beneficiu important în special pentru salariații din sectorul privat, unde există cel mai mare număr de angajați încadrați cu acest nivel minim de salarizare”, se menționează în comunicat.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top