Connect with us

Scădere de 30% în profitul companiilor de stat în primul trimestru, însoțită de o creștere de 20% a cheltuielilor salariale

profit scadere - Moldova Invest

Național

Scădere de 30% în profitul companiilor de stat în primul trimestru, însoțită de o creștere de 20% a cheltuielilor salariale

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Scădere de 30% în profitul companiilor de stat în primul trimestru, însoțită de o creștere de 20% a cheltuielilor salariale. În primele trei luni ale acestui an, rezultatele financiare ale companiilor controlate de Guvern au înregistrat o scădere semnificativă. Această evoluție a fost influențată de fluctuațiile prețurilor în sectorul energetic, care au erodat profiturile marilor companii de stat. În același timp, cheltuielile salariale au crescut rapid, înregistrând un salt de 20%.

Scădere de 30% în profitul companiilor de stat în primul trimestru, însoțită de o creștere de 20% a cheltuielilor salariale

Datele analizate recent de Profit.ro relevă că cele 194 de companii aflate sub controlul administrației centrale au raportat în primele trei luni ale acestui an un profit brut de 4,5 miliarde lei, marcând o scădere de 30% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când profitul brut a fost de 6,48 miliarde lei. Este de menționat că anul trecut, raportul a inclus 199 de companii, față de cele 194 incluse în prezent. Aceste date reflectă doar performanțele companiilor deținute integral sau majoritar de stat și care au fost operaționale în perioada menționată.

În același interval, sub autoritatea locală se aflau 935 de companii, o scădere față de cele 951 companii raportate în primele trei luni ale anului 2023. În ciuda scăderii numărului de companii, profitul brut al acestora a înregistrat o creștere considerabilă, de 81%, ajungând la 297,6 miliarde lei. Această creștere substanțială subliniază performanțele financiare mai bune ale companiilor de la nivel local.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Sistemele agrivoltaice oferă o oportunitate reală pentru îmbunătățirea randamentului fermelor agricole și zootehnice

Pe de altă parte, Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a raportat un profit net de 1,326 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, ceea ce reprezintă o scădere de 23% față de aceeași perioadă a anului precedent. Această scădere a profitului poate fi atribuită, în parte, fluctuațiilor prețurilor energiei și condițiilor hidro-meteorologice care au afectat producția de energie.

De asemenea, este important de menționat că în sectorul energetic, creșterea cheltuielilor cu salariile, care au urcat cu 20%, a contribuit și ea la diminuarea profitabilității companiilor de stat. Aceste creșteri salariale reflectă probabil ajustările necesare pentru a atrage și menține personal calificat într-un sector vital, dar competitiv.

Această dinamică a profiturilor și cheltuielilor subliniază provocările cu care se confruntă companiile de stat în contextul economic actual, fiind nevoite să se adapteze rapid la schimbările din piață și să gestioneze eficient resursele pentru a rămâne competitive.

Afacerile celor 194 de companii de stat au scăzut ușor cu 3%, ajungând la 21,75 miliarde lei. În contrast, cheltuielile totale ale acestor companii au crescut cu 8%, însumând 17,24 miliarde lei. În mod semnificativ, cheltuielile cu salariile au urcat puternic cu 20%, atingând 5,13 miliarde lei. În ciuda acestei creșteri, numărul de salariați a rămas relativ constant, cu 164.309 angajați comparativ cu 165.241 în aceeași perioadă a anului trecut, când erau 199 de companii subordonate Guvernului.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Veniturile totale medii lunare pe persoană s-au cifrat la 3.210 lei în T1, în timp ce cheltuielile au fost de 2729 lei

Această evoluție indică o presiune suplimentară pe bugetele companiilor de stat, fiind necesară gestionarea eficientă a resurselor pentru a face față costurilor salariale în creștere. Deși numărul de angajați a variat nesemnificativ, majorarea salariilor sugerează eforturi de a menține personalul calificat într-un mediu economic provocator. Aceste ajustări sunt esențiale pentru a asigura competitivitatea și sustenabilitatea companiilor de stat pe termen lung.

Profitul companiilor locale crește semnificativ în ciuda provocărilor economice

Companiile aflate sub autoritatea administrațiilor locale au înregistrat schimbări semnificative în primul trimestru al acestui an. În această perioadă, numărul acestor companii a scăzut ușor la 935, față de 951 în primele trei luni din 2023. Profitul brut al companiilor locale a crescut spectaculos, marcând o creștere de 81%, ajungând la 297,6 miliarde lei. Această creștere vine după câțiva ani de scăderi, fiind influențată de prețurile mari la energie, care au afectat consumatorii, dar au avantajat producătorii.

Moldova Invest îți recomandă și ...   CNIPMMR solicită dialog cu autoritățile bulgare pentru soluționarea problemelor de trafic la granița Giurgiu-Ruse

Afacerile companiilor locale au înregistrat o creștere de 8%, ajungând la 5,47 miliarde lei. cu toate acestea, plățile restante au crescut semnificativ, cu 39%, totalizând 2,76 miliarde lei, majoritatea acestor datorii fiind către creditori din sectorul privat. cheltuielile salariale au urcat cu 17%, atingând 1,94 miliarde lei. în același timp, numărul de salariați a scăzut cu 3%, la 92.902 angajați, comparativ cu primele trei luni ale anului trecut.

Concluzii

Scăderea profitului brut al companiilor de stat în primul trimestru al anului 2024 reflectă provocările semnificative cu care se confruntă sectorul energetic și impactul creșterii cheltuielilor salariale. În timp ce companiile locale au demonstrat o capacitate de adaptare și creștere a profitului, marile companii din domeniul energetic, precum Hidroelectrica, resimt impactul fluctuațiilor de prețuri și al condițiilor economice dificile.

Această dinamică reflectă o adaptare continuă la condițiile economice fluctuante, companiile locale fiind nevoite să gestioneze eficient atât creșterea veniturilor, cât și a cheltuielilor, pentru a menține stabilitatea financiară. în acest context, este esențial ca autoritățile locale să continue monitorizarea atentă a performanțelor financiare și să adopte măsuri proactive pentru a susține dezvoltarea și sustenabilitatea pe termen lung.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top