Connect with us

SCĂDERE semnificativă a prețului uleiului de floarea-soarelui

WhatsApp Image 2023 03 20 at 17.01.01 - Moldova Invest

Național

SCĂDERE semnificativă a prețului uleiului de floarea-soarelui

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Prețul uleiului de floarea-soarelui este la cel mai scăzut nivel din ultimii 2-3 ani

Prețul uleiului de floarea-soarelui în regiunea Mării Negre a înregistrat o scădere semnificativă de 15% în ultimele două luni, conform unei analize a AgriCensus, ajungând la un nivel minim din ultimii doi ani și jumătate.

Conform datelor monitorizate de AgriCensus, prețul la uleiul de floarea-soarelui a suferit o scădere semnificativă de 15% în ultimele două luni, ajungând la un minim al ultimilor doi ani și jumătate, fiind cotat la 990 dolari CIF (cost, asigurare, navlu) Turcia sau 980 dolari CIF Varna, pentru livrarea în aprilie.

floarea soarelui 766x437 1 - Moldova Invest

 

De asemenea, ofertele spot pentru uleiul de floarea-soarelui în porturile ucrainene au scăzut cu 125 dolari/tonă în ultimele două luni, atingând un nou minim de 900 dolari/tonă CPT (cu costurile de transport achitate), cel mai scăzut nivel înregistrat de la sfârșitul lunii octombrie 2020.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Leonardo Badea (BNR): „Perspective pentru dezvoltarea şi consolidarea sistemului financiar al Republicii Moldova”

Cu toate acestea, recent cumpărătorii turci au oferit prețuri cu 4,5% mai mici decât cei europeni.

Această scădere se datorează unui sentiment pesimist în piață, în special din cauza presiunilor din sistemul bancar și scăderii cotațiilor futures ale uleiului de soia și a valorilor uleiului de rapiță în Europa.

Cu toate acestea, există perspective de îmbunătățire a prețurilor pe termen lung, sugerând că aceasta este o oportunitate pentru investitori să cumpere la prețuri mai mici.

Vânzătorii de ulei de floarea-soarelui din regiunea Mării Negre trebuie să fie pregătiți să se adapteze schimbărilor în piață și să găsească soluții de gestionare a riscului pentru a-și proteja investițiile.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Sprijin guvernamental pentru transportatorii afectați de creșterea prețului la combustibil și beneficiarii IMM INVEST afectați de creșterea ROBOR

 

Se preconizează că prețurile vor mai scădea

Prețurile la uleiul de floarea-soarelui ar urma să continue să scadă pe termen scurt, având în vedere stocurile mari din China, oferta suficientă din Europa și reducerea taxelor de export în India, în contextul lunii Ramadanului ce va încetini cererea.

ulei floarea soarelui 4578 747x420 1 - Moldova Invest

Cu toate acestea, pe termen lung, prețurile sunt așteptate să crească pe măsură ce China și India vor avea nevoie de mai mult ulei de floarea-soarelui, producția de soia din Argentina este anunțată ca fiind slabă și prețurile la uleiul de palmier sunt în creștere.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Transelectrica: „Cel mai provocator proiect de construire a unei linii electrice aeriene din ultimii 30 de ani, a fost încheiat cu succes”

De asemenea, analiștii estimează o scădere graduală a producției și a ofertei de ulei de floarea-soarelui din Ucraina, întrucât stocurile de floarea-soarelui sunt reduse, ceea ce va sprijini prețurile ridicate.

În debutul sezonului 2022/2023, Ucraina a înregistrat o reducere medie de 13% în exportul de ulei de floarea-soarelui față de aceeași perioadă a anului precedent, totalizând 2,92 milioane de tone. Companiile ucrainene au estimat că:

  • producția de ulei de floarea-soarelui va scădea cu o medie de 7,5%, ajungând la 4,15-4,5 milioane de tone;
  • exporturile vor fi reduse cu 5-9%, până la 4,6-4,8 milioane de tone.

 

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top