Connect with us

Schimbări fiscale în 2023: unde va crește TVA-ul, impozitul, unde vor fi scutiri de impozit și cum vor fi afectați contribuabilii mijocii

discutii in guvern despre codul fiscal - Moldova Invest

Național

Schimbări fiscale în 2023: unde va crește TVA-ul, impozitul, unde vor fi scutiri de impozit și cum vor fi afectați contribuabilii mijocii

De la 1 ianuarie 2023 au intrat în vigoare mai multe noutăți fiscale. Toate acestea au fost publicate și în Monitorul Oficial

Crește TVA-ul la băuturile care conțin zahăr

Băuturile nealcoolice conțin adaos de zahăr (sau alți îndulcitori sau aromatizate) vor aplica o cotă de TVA de 19%, în loc de 9% cum este în prezent.

Crește impozitul la închiriere, apare obligația de a înregistra contractele la ANAF

De la 1 ianuarie se elimină cota forfetară de 40% și impozitul va fi calculat la venitul brut.

Adică, nu se va mai plăti 6% impozit, ci 10% la suma de pe contracte.

În plus, contractele de închiriere vor trebui înregistrate la ANAF chiar de la începutul anului 2023. Termenul este de maxim 30 de zile.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Scădere cu 47% a volumului de investiții imobiliare în România în 2023, raportat la media ultimilor 5 ani

În cazul contractelor de închiriere aflate în derulare la data de 1 ianuarie 2023, înregistrarea și a modificările survenite între timp se efectuează în termen de cel mult 90 de zile.

Conform unui ordin ANAF, care se află în Monitorul oficial, dacă bunul a cărui folosință se cedează este deținut în comun, fiecare coproprietar are obligația înregistrării contractului de închiriere la organul fiscal competent.

Scutiri de impozit pentru clădirile eficiente energetic, dacă doresc primăriile

Consiliile locale vor putea acorda scutiri sau reduceri de impozit pentru clădirile noi sau reabilitate, cu destinația de locuință, pentru care proprietarii execută pe cheltuiala proprie lucrări pentru creşterea performanţei energetice, pentru instalarea de sisteme de producere a energiei electrice din surse fotovoltaice sau pentru sisteme ecologice certificate de colectare și tratare a apelor uzate rezultate din consumul propriu.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ludovic ORBAN, avertisment economic: investițiile străine directe în România au SCĂZUT dramatic

Reducerea plafonului pentru TVA de 5% la imobiliare

De la 1 ianuarie diminuează plafonul valoric maxim prevăzut pentru livrarea de locuințe ca parte a politicii sociale către persoane fizice, respectiv de la 700.000 lei la 600.000 lei, exclusiv TVA, concomitent cu limitarea aplicării cotei reduse de TVA de 5% pentru achiziția de către orice persoană fizică, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, a unei singure locuințe.

200 lei netaxați celor care dau salarii până la 4.000 de lei, care sunt condițiile

200 lei nu sunt taxați pentru salariile de până la 4.000 lei de lei. Totuși, la cum este formulată ordonanța 168/2022 (trenuleț), aplicarea va fi una redusă.

Trebuiesc îndeplinite 2 condiții:

  • Se aplică, începând cu veniturile lunii ianuarie 2023, în cazul persoanelor fizice care au salariul de încadrare, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
  • Se aplică pentru salariații care desfășoară activitate în baza contractelor individuale de muncă, încadrați cu normă întreagă, la locul unde se află funcția de bază pentru care venitul brut realizat din salarii pentru aceeași lună, nu depășește nivelul de 4.000 lei, inclusiv.
Moldova Invest îți recomandă și ...   România, nodul central al unui nou coridor energetic european?

Așadar, dacă cineva are astăzi un salariu de 3.100 lei în Revisal nu va putea beneficia de facilitate.

SAF-T pentru contribuabilii mijlocii de la 1 ianuarie 2023

Contribuabilii mijlocii vor trebui să depună fișierul standard de audit SAF-T, cunoscut sub Declarația 406.

Între timp, ANAF a pregătit o nouă listă a acestora.

 


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top