Național
Schimbări fiscale și controale sporite. ANAF impune noi restricții la eșalonarea datoriilor către stat
Ministerul Finanțelor a pregătit o serie de măsuri pentru a îmbunătăți colectarea veniturilor la bugetul statului, având în vedere că veniturile au rămas cu aproximativ 5% sub nivelul programat de Guvern în primele două luni ale anului, potrivit Profit.ro
Aceste măsuri includ ajustări la Codul de Procedură Fiscală, în special la eșalonarea datoriilor către stat, precum și un plan de acțiune operațional al ANAF, care va implica controale sporite și mai direcționate către segmentele cu evaziune fiscală ridicată.
ANAF a început deja să trimită mesaje contribuabililor, intitulate:
- “Atenționare”
- “Impulsionare”
Scopul este pentru a le reaminti că trebuie să își depună declarațiile fiscale până la data scadentă, respectiv astăzi, 27 martie, pentru a evita sancțiunile și impunerea.
Ministerul Finanțelor a pregătit o serie de măsuri menite să sporească colectarea veniturilor la bugetul statului, după ce, potrivit Profit.ro, veniturile din primele două luni ale anului au înregistrat o scădere de aproximativ 5% față de nivelul programat de Guvern.
Întrucât România se află în procedură de deficit excesiv, autoritățile se concentrează pe reducerea deficitului bugetar la 4,4% din PIB în acest an.
Una dintre măsurile fiscale prevede excluderea restanțelor către stat în ce privește accizele de la eșalonarea simplificată, alături de restanțele rezultate din stopaj la sursă și din taxe neachitate pentru jocurile de noroc.
Dobânda la eșalonarea simplificată va fi dublată, trecând de la 0,01% pe zi la 0,02% pe zi, astfel încât să fie mai apropiată de dobânda practicată de ANAF. De asemenea, s-ar putea limita numărul de reeșalonări pe care un contribuabil le poate solicita.
ANAF va aduce și un plan de acțiune ce va include controale mai riguroase și mai țintite pe segmentele cu evaziune ridicată, cu scopul de a spori colectarea efectivă.
Eșalonarea simplificată a fost introdusă în timpul pandemiei pentru a ajuta firmele să revină treptat la un ritm normal de achitare a datoriilor către stat.
Antifrauda urmează să întreprindă mai multe acțiuni în zonele cu evaziune fiscală ridicată
Antifrauda ar urma să întreprindă mai multe acțiuni în zonele cu evaziune fiscală ridicată și să își intensifice colaborarea și schimbul de informații cu Autoritatea Vamală Română, instituție subordonată și ea Ministerului Finanțelor, la fel ca ANAF, conform informațiilor Profit.ro.
ANAF ar putea să-și concentreze eforturile pe creșterea veniturilor din inspecțiile fiscale și colectarea TVA, care a înregistrat un recul în primele două luni ale anului, fiind una dintre cele mai importante surse de venit pentru bugetul de stat.
În acest sens, ANAF a trimis un număr de mesaje de atenționare și încurajare către contribuabili pentru a își plăti taxele la timp și a evita sancțiunile.
Veniturile la buget pentru primele două luni ale anului sunt cu aproximativ 5% sub nivelul programat, ceea ce a stârnit o oarecare îngrijorare în ceea ce privește creșterea încasărilor, dar situația nu este încă critică și evoluția depinde în mare măsură de încasările din luna martie.
Este important ca Guvernul să remedieze rapid colectarea veniturilor, deoarece România trebuie să reducă deficitul bugetar la 4,4% din PIB în acest an, în conformitate cu obligațiile de reducere a deficitului.