Connect with us

Schimbări semnificative în politica fiscală a statului de la 1 ianuarie 2024. Care sunt măsurile ce vor afecta întreprinzătorii din România?

Reguli fiscal noi 6 - Moldova Invest

Național

Schimbări semnificative în politica fiscală a statului de la 1 ianuarie 2024. Care sunt măsurile ce vor afecta întreprinzătorii din România?

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Începând cu 1 ianuarie 2024,toate companiile din România sunt obligate să se înscrie în sistemul Ro e-Factura. Se impune limitarea antreprenorilor de la deținerea mai multor microîntreprinderi și se observă o creștere a TVA-ului, de la 9% la 19%, pentru accesul la festivaluri. Totodată, impozitarea tichetelor de masă se dublează

Aceste modificări fiscale, legiferate în lunile octombrie și decembrie 2023, presupun majorări de taxe și solicită noi investiții din partea companiilor. Lipsa de previzibilitate în ceea ce privește regimul fiscal a afectat mediul de afaceri în ultima parte a anului, conform concluziilor analizei. Ajustările aduse la nivelul microîntreprinderilor și eliminarea posibilității de optimizare fiscală pentru antreprenorii cu participații la mai multe microîntreprinderi, împreună cu dublarea taxării pentru tichetele de masă și creșterea TVA-ului la 19% pentru unele activități din domeniul turismului, inclusiv accesul la festivaluri, precum și necesitatea înrolării în sistemul RO e-Factura, sunt doar câteva dintre schimbările cu care firmele se confruntă și pe care încă încearcă să le înțeleagă și să le implementeze, conform analizei realizate de Crowe România.

Mitel Spătaru, Tax Partner în cadrul Crowe România, a subliniat că anul 2024 reprezintă un moment marcant în ceea ce privește schimbările semnificative de fiscalitate în toate sectoarele de activitate. Managerii și antreprenorii s-au văzut nevoiți să se adapteze în ultimele două luni la mai multe scenarii de business. Deciziile adoptate de liderii din domeniul afacerilor au fost variate: de la eliminarea unor beneficii pentru angajați, înlocuirea acestora cu avantaje mai favorabile, până la majorări de prețuri destinate acoperirii creșterilor de taxe sau identificarea de soluții pentru investiții noi necesare pentru digitalizarea relației cu autoritățile fiscale.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Fonduri de 11 milioane de euro, prin ADR Nord-Est, pentru dezvoltarea infrastructurii educaționale în orașe

1700470120878 - Moldova Invest

În cazul microîntreprinderilor, situația este mai complexă, iar procesul decizional este mai încet, aspect reflectat și în datele statistice referitoare la adoptarea sistemului RO e-Factura, la care s-au înscris până în prezent doar 11% din totalul celor 1,2 milioane de firme din România. Noile investiții sunt printre primele afectate de această avalanșă de modificări fiscale, iar consecințele lipsei de predictibilitate vor fi resimțite în bilanțurile companiilor în cursul anului 2024.

Crowe România a compilat o serie de modificări fiscale de impact în mediul de afaceri, care urmează să intre în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2024, conform a două acte normative publicate în Monitorul Oficial în octombrie și, respectiv, decembrie 2023:

  1. Acționarii/ asociații pot deține peste 25% din acțiunile/părțile sociale la o singură microîntreprindere, înlocuind regula anterioară care permitea această deținere la trei microîntreprinderi. Pentru antreprenorii care în 2024 dețin peste 25% din mai multe microîntreprinderi, se impune alegerea, până la 31 martie, a firmei la care să aplice sistemul de impozitare specific microîntreprinderilor.
  2. S-a impus o condiție suplimentară pentru calificarea ca microîntreprindere: depunerea situațiilor financiare în termenul legal până la 31 martie 2024. Aceasta se adaugă altor modificări fiscale anterioare pentru regimul microîntreprinderilor, care presupun impozitarea, începând cu 2024, cu 1% din venituri pentru cele cu încasări de 60.000 de euro/an și cu 3% pentru cele cu încasări mai mari sau care activează în anumite sectoare.
  3. Implementarea obligatorie a sistemului RO e-Factura pentru majoritatea firmelor din România, impunând raportarea în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura pentru facturile emise în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2024, și ulterior, începând cu 1 iulie 2024, facturarea directă prin RO e-Factura, sub sancțiuni contravenționale pentru nerespectare.
  4. Creșterea cotei de TVA de la 5% la 19% pentru diverse activități, cum ar fi utilizarea facilităților sportive, transporturile turistice specifice, livrarea anumitor alimente bio-eco, montane și accesul la bâlciuri, parcuri de distracții. De asemenea, TVA-ul pentru livrarea de panouri fotovoltaice și alte bunuri pentru generarea energiei verzi va crește de la 5% la 9%.
  5. Anumite alimente, cum ar fi laptele praf pentru nou-născuți, sugari și copii mici, vor beneficia în continuare de TVA redus de 9%, în timp ce pentru alte produse cu zahăr adăugat, TVA-ul va crește de la 9% la cota standard de 19%.
  6. Instituirea unui impozit suplimentar de 2% din cifra de afaceri pentru bănci, pe lângă impozitul pe profit, valabil în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2025, urmând ca această cotă să scadă la 1% începând cu 1 ianuarie 2026.
  7. Limitarea cheltuielilor deductibile pentru freelancerii care obțin venituri din activități independente, inclusiv decontarea cheltuielilor cu abonamentele de sport în limita a 100 de euro pe an.
  8. Posibilitatea pentru firme de a oferi beneficii pentru educația timpurie a copiilor angajaților, aceste sume fiind deductibile pentru angajatori, eliminându-se impozitul pe profit pentru acestea.
  9. Tichetele de masă și voucherele de vacanță vor fi impozitate cu 10%, ajungând impozitarea totală la 20%. De asemenea, valoarea maximă a unui tichet de masă va crește cu 14%, de la 35 de lei în prezent la 40 de lei, începând cu februarie 2024.
  10. Menținerea neimpozabilității sumei de 200 de lei/lună din salariile angajaților români în 2024, aceasta nefiind inclusă în baza de calcul lunară a contribuțiilor sociale, conform facilității în vigoare din 1 ianuarie 2023.
Moldova Invest îți recomandă și ...   Eviden revine pentru a doua oară consecutiv la Black Sea Defense and Aerospace (BSDA) cu soluții inovatoare pentru apărare, industria aerospațială și siguranță publică


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top