Connect with us

Șeful Trezoreriei României sugerează o posibilă îmbunătățire a ratingului de țară. Coerența politicilor, factor decisiv pentru obținerea calificativului BBB

stefan nanu 1200x889 1 - Moldova Invest

Național

Șeful Trezoreriei României sugerează o posibilă îmbunătățire a ratingului de țară. Coerența politicilor, factor decisiv pentru obținerea calificativului BBB

Șeful Trezoreriei, Stefan Nanu, a adus în discuție posibilitatea României de a obține un rating mai bun pe termen mediu

Cu toate că indicatorii economici sunt favorabili, consecvența și previzibilitatea politicilor adoptate reprezintă un obstacol major în accesul țării la un rating superior, menținându-se la limita calificativului BBB-. Nanu a evidențiat că, conform matricelor utilizate de agențiile de rating, România ar trebui să se claseze la un nivel superior, dar consecvența și comportamentul în aplicarea politicilor afectează negativ ratingul actual.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministrul Economiei anticipează o creștere de 3,4% în 2024! Perspective și provocări pentru economia României

Agențiile de rating, conform lui Nanu, iau în considerare mai multe aspecte decât doar matricile inițiale, incluzând consecvența politicilor și comportamentul, care influențează ratingul țării. Accesul la fondurile europene și performanța economică au avut un impact semnificativ, iar legea pensiilor a adus un avans pozitiv în accesul la aceste fonduri, fiind văzută ca o reformă esențială în PNRR.

De asemenea, sectorul energetic, sprijinul statului pentru mediul economic prin intermediul IMM Invest sau creditelor Exim Banca Românească, alături de rata scăzută a neperformanțelor pe segmentul creditelor garantate de stat, sunt considerate puncte favorabile pentru România în evaluarea agențiilor de rating.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Posibilitatea de extindere a scutirii de taxe pentru suma de 200 de lei din salariul minim pe economie, luată în considerare și pentru anul 2024

Nanu a subliniat că agențiile de rating au fost mereu echilibrate în mesajele transmise, în ciuda factorilor îngrijorători din economie. El a accentuat că, pentru a spera la un avans al ratingului în viitorul apropiat, agențiile doresc mai multă certitudine în contextul economiei românești.

În gestionarea datoriei publice, stabilitatea și predictibilitatea sunt esențiale pentru o implementare eficientă a strategiilor. Ministerul Finanțelor beneficiază, în prezent, de această stabilitate și predictibilitate în gestionarea datoriei publice.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Cum vor contribui pensionarii speciali la dinamizarea economiei naționale prin creșterea consumului?

Nanu a menționat planuri de emisiuni de valori mari pentru lunile noiembrie și decembrie, evidențiind importanța refinanțării datoriei publice prin acțiuni interne pentru a contracara fluctuațiile randamentelor la obligațiunile în lei.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top