Connect with us

Sergei Stanishev, fost prim-ministru al Bulgariei: „România a pierdut 24 mld. euro pentru că a fost ţinută în afara Schengen. Bulgaria a pierdut 7 mld. euro.”

premierul bulgar - Moldova Invest

Național

Sergei Stanishev, fost prim-ministru al Bulgariei: „România a pierdut 24 mld. euro pentru că a fost ţinută în afara Schengen. Bulgaria a pierdut 7 mld. euro.”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Sergei Stanishev, fost prim-ministru al Bulgariei și actual europarlamentar, a declarat la o conferință anuală organizată de publicația britanică The Economist că România a pierdut aproximativ 24 miliarde de euro, iar Bulgaria a pierdut 7 miliarde de euro din cauza faptului că au fost ținute în afara spațiului Schengen. Aceste două țări au pierdut în total peste 30 miliarde de euro, chiar dacă îndeplineau criteriile de aderare de 12 ani.

„Imaginea de ansamblu este răul economic făcut Bulgariei şi României, pentru că majoritatea transporturilor au loc pe uscat. Iată câteva cifre de la companiile livratoare: pierderea este de peste 2 mld. euro. În 12 ani, ajungem la 24 mld. euro pierderi pentru economia românească, după ce Comisia a anunţat că suntem gata de aderare. Pentru Bulgaria orbim de 7 mld. euro pe aceeaşi perioadă de 12 ani. Deci am fost privaţi de peste 30 mld. de euro şi acest lucru nu poate rămâne fără o reacţie”, a spus el.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Investiție de peste 23 de milioane de lei pentru construirea Bazinului de Înot din Lunca Dornelor

Este bine că cele două ţări au intrat cu aeroporturile şi porturile în Zona Schengen, însă cele mai mari pierderi economice sunt la transportul terestru, unde România şi Bulgaria sunt ţinute în afara spaţiului de liberă circulaţie.

„Într-adevăr, astăzi am putut veni de la Bruxelles la Bucureşti fără să mai trec la controlul pentru paşapoarte. Se simte extinderea rapidă a aeroportului din Bucureşti. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu Portul Constanţa. Însă, dacă voi veni cu maşina de la Sofia, voi avea parte de o imagine diferită. Foarte mulţi români ştiu când merg cu maşina spre Grecia şi ce tortură este pentru aceştia. Câte ore trebuie să stea la coadă, la fel pentru bulgari, când ajung la graniţa greacă”, a mai spus Sergei Stanishev.

Moldova Invest îți recomandă și ...   RetuRO, un eșec. Tot mai multe magazine refuză să mai preia PET-uri

Europarlamentarul a vorbit şi despre implicaţii de natură socială: „Prima consecinţă socială a faptului că România şi Bulgaria sunt ţinute în afara Schengen este creşterea euroscepticismului în aceste ţări. Partidele extremiste vor avea mult mai multe voturi.”

Soluţia, în opinia lui Stanishev, este ca România şi Bulgaria să lucreze împreună, a concluzionat fostul premier bulgar: „Ceea ce se întâmplă este injust şi antieuropean. Părerea mea este că avem nevoie de o strategie comună pentru aceste două state, cum ar fi măsuri politice coordonate. Nu intru în detalii, dar sunt sigur că cele două state au mai multe domenii unde pot colabora. Cred că numai împreună putem avea succes.”

Moldova Invest îți recomandă și ...   Mobilizare exemplară pe Autostrada A7 Buzău – Focșani


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top