Connect with us

Siguranță alimentară: 414 SANCȚIUNI aplicate de inspectorii sanitari-veterinari pentru protecția consumatorilor

ansvsa 3 2 00304300 - Moldova Invest

Național

Siguranță alimentară: 414 SANCȚIUNI aplicate de inspectorii sanitari-veterinari pentru protecția consumatorilor

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

414 sancțiuni aplicate în valoare de 3,75 milioane de lei de către inspectorii sanitari-veterinai

Luni, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a comunicat că în urma controalelor desfăşurate la nivel naţional în unităţi situate în localităţi de interes turistic, inspectorii sanitari-veterinari au impus un număr de 414 sancţiuni contravenţionale. Aceste sancţiuni au o valoare totală de 3,75 milioane de lei.

În perioada cuprinsă între 26 iunie – 14 august 2023, ANSVSA a efectuat un total de 4.028 de controale în unităţile de vânzare cu amănuntul supuse înregistrării şi controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Comisia Europeană s-a opus prelungirii plafoanelor pentru facturile la energie până în 2026, plănuite de Guvern

Aceste controale au fost concentrate, în special, asupra unităţilor aflate în zonele de agrement şi localităţile de interes turistic, precum unităţi de alimentaţie publică, pensiuni turistice, carmangerii/măcelării şi hipermarketuri/supermarketuri.

12 Ordonanţe de Suspendare a Activităţii şi 13 Ordonanţe de Interzicere a Activităţii

Pe lângă sancţiunile contravenţionale, au fost emise un total de 12 Ordonanţe de Suspendare a Activităţii şi 13 Ordonanţe de Interzicere a Activităţii. În plus, a fost dispusă confiscarea şi redirecţionarea către unităţi de neutralizare a 987 kg de produse alimentare.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Comisia Europeană a reintrodus o schemă de ajutor de stat de 2,5 miliarde de euro, pentru sprijinirea firmelor din România, afectate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei

Măsuri pentru prevenirea riscurilor privind siguranţa alimentară

Acţiunile de control au avut ca scop principal identificarea şi retragerea de la comercializare a produselor alimentare care prezintă un risc pentru sănătatea publică. În urma inspecţiilor, au fost identificate multiple neconformităţi, cum ar fi depozitarea necorespunzătoare, nerespectarea operaţiunilor de DDD (Dezinsecţie, Dezinsecţie, Dezinfectare) conform legislaţiei specifice din domeniul alimentar, probleme privind igiena şi întreţinerea spaţiilor, precum şi deficienţe în etichetare, manipulare şi depozitare a produselor alimentare.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România a coborât pe locul 44 în clasamentul privind calitatea vieţii şi bunăstarea socială, fiind depășită de Bulgaria!

De asemenea, s-au semnalat neclarităţi în ceea ce priveşte atestarea stării de sănătate a personalului.

ANSVSA a subliniat că toţi operatorii economici care nu respectă normele şi cerinţele de igienă vor fi sancţionaţi.

Aceste măsuri sunt esenţiale pentru prevenirea riscurilor legate de siguranţa alimentară, inclusiv pentru împiedicarea propagării virusului pestei porcine africane. Prin urmare, respectarea regulamentelor sanitare-veterinare rămâne o prioritate crucială pentru asigurarea sănătăţii publice şi a calităţii alimentelor.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top