Connect with us

Situație fără precedent în România. Prețul energiei s-a prăbușit, iar producătorul plătește clientul

energie curent romania - Moldova Invest

Național

Situație fără precedent în România. Prețul energiei s-a prăbușit, iar producătorul plătește clientul

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Cotațiile de pe piața energiei electrice și a gazului sunt în cădere liberă, lucru care se datorează mai multor factori, inclusiv încălzirea vremii, creșterea disponibilității resurselor regenerabile, rezerve ample de gaze subterane și consumul industrial înregistrând minime istorice.

La Bursa Română de Mărfuri, prețul gazului a scăzut sub 100 de lei/MWh, în comparație cu 130 de lei acum o săptămână. Ce s-a întâmplat între timp? Încălzirea centralizată s-a oprit în mare parte a țării, oamenii au oprit centralele murale, iar industria încă nu consumă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Româncele, pe ultimul loc în UE la plățile digitale, conturi, carduri, economisire și credite

Cel mai mare consumator individual, care este industria chimică, aproape nu mai există, cu excepția fabricii Azomureș, care, chiar și așa, nu funcționează la capacitate maximă. Mai mult, la ieșirea din iarnă, depozitele de gaze erau încă pe jumătate pline, adică peste 1,5 miliarde de metri cubi, conform datelor furnizate de Ministerul Energiei. O supraproducție de gaze pe piață și lipsa consumului duc la prăbușirea prețurilor, conform principiilor economice de bază.

Trendul este similar și în cazul energiei electrice. Prețul gazului a scăzut de trei ori din timpul iernii până în prezent, ajungând acum la o medie de 35 de euro. Totuși, de câteva zile, observăm prețuri de 0 sau chiar negative pentru energie, unde producătorul plătește un client pentru a consuma electricitate produsă, fenomene care nu au mai fost întâlnite în țara noastră. Acum, însă, avem mai mulți factori care acționează împreună: o contribuție semnificativă din partea energiei solare, eoliene și hidro (integrate automat în sistem), consum intern redus (în special industrial), ceea ce duce la scăderea prețului curent al energiei.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Adrian Câciu, îngrijorat de faptul că România a cheltuit doar 20% din banii primiți prin PNRR!

În mod normal, un trend constant descendent al prețurilor energiei ar alimenta consumul industrial. Totuși, vedem că acest lucru nu s-a întâmplat încă. În acest moment, surplusul de energie produsă, în special electrică, este exportat. Aici, producătorii de energie eoliană și solara excelază, fiind cei mai ieftini, subvenționați de noi toți prin sistemul de certificate “verzi”. Nu există consum intern, energia este exportată la vecinii noștri, precum Ungaria, Bulgaria, și uneori Ucraina, unde este nevoie de electricitate, sistemul lor energetic fiind sub presiune din cauza bombardamentelor rusești.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Bogdan Ivan, la Gala Cercetării Românești 2024: „Inovarea trebuie să iasă din laboratoare și să fie pusă în valoare!”


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top