Connect with us

Sprijin financiar pentru tinerii fermieri din România

5bce1ea9515b0944ef290274f3008eed 1063x560 00 86 e1691409066904 - Moldova Invest

Național

Sprijin financiar pentru tinerii fermieri din România

Românii vor beneficia de un nou ajutor de la stat, prin intermediul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), care a notificat tinerii fermieri eligibili pentru a primi finanțare în vederea implementării proiectelor lor

Aceștia trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a accesa fondurile disponibile.

AFIR a anunțat că 484 de tineri fermieri vor primi finanțare prin submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”. Notificările au fost trimise luni, pe 10 iunie, către acei fermieri care aveau proiecte europene eligibile, dar care nu au beneficiat anterior de finanțare. Această oportunitate a devenit posibilă după suplimentarea fondurilor cu 20,84 milioane de euro de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Moldova Invest îți recomandă și ...   România și Bulgaria aderă oficial la spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025 | Beneficii economice

Distribuția fondurilor

Din totalul de 484 de proiecte selectate, 394 provin din zona non-montană, cu o valoare publică a proiectelor de 16,72 milioane de euro. Restul de 90 de proiecte sunt din zona montană, cu fonduri de 4,11 milioane de euro. Aceste fonduri vor ajuta tinerii fermieri să își dezvolte activitățile agricole și să contribuie la dezvoltarea rurală.

Criterii de eligibilitate

Proiectele vor fi finanțate sub rezerva îndeplinirii anumitor condiții minime de eligibilitate. Solicitanții trebuie să fie înregistrați la Oficiul Registrului Comerțului (ONRC) și la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), respectând dimensiunea minimă eligibilă și pragul minim exprimat în SO (dimensiunea fermei) conform sprijinului aprobat în Raportul de Selecție din 2021.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Construirea a patru noi poduri rutiere peste râul Prut, un proiect strategic pentru conectivitatea între România și Republica Moldova

De asemenea, solicitanții nu trebuie să fie selectați pentru finanțare prin alte submăsuri sau intervenții din PNDR 2020, Tranziție 2021-2022 și PS 2027, inclusiv intervenția DR-30 din actuala programare.

AFIR a subliniat că ultimele plăți prin PNDR 2020 vor fi efectuate până la 31 decembrie 2025, iar solicitanții trebuie să implementeze Planul de afaceri până la 30 septembrie 2025. În cazul nerespectării condițiilor de eligibilitate, proiectele nu vor mai primi finanțare.

Valoarea și structura sprijinului financiar

Sprijinul financiar acordat prin submăsura 6.1 este nerambursabil în proporție de 100%, iar valoarea finanțării variază între 40.000 și 70.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației și tipul investiției. Finanțarea se acordă în două tranșe, conform unui plan de afaceri bine structurat.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România, în fața unei crize economice majore! Avertismente dure din partea experților

Etapele următoare

După finalizarea procedurilor de notificare și verificări administrative, proiectele selectate vor intra în etapa de contractare, permițând tinerilor fermieri să acceseze fondurile necesare pentru a-și dezvolta afacerile în domeniul agricol. AFIR continuă să susțină tinerii fermieri în eforturile lor de a revitaliza sectorul agricol din România.


Continue Reading
You may also like...

OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top