Connect with us

Startup Nation 2024 începe cu două etape pentru înscrierea persoanelor fizice-antreprenori și cursuri pentru România, dar și diaspora

start up nation 2019 0 0 - Moldova Invest

Național

Startup Nation 2024 începe cu două etape pentru înscrierea persoanelor fizice-antreprenori și cursuri pentru România, dar și diaspora

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, a anunțat că pentru programul de finanțare Startup Nation 2024, aflat în pregătire, antreprenorii se vor înscrie în două etape.

„Înscrierile la programul Startup Nation 2024 se vor face on-line , la fel  ca în edițiile trecute, pe o platformă gestionată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).” a declarat Oprea.

Diferența față de primele 3 ediții ale schemei de finanțare oferite de Startup Nation 2024 constă în faptul că mai întâi se înscriu în program direct persoane fizice, nu firme.

În prima etapă, a cărei dată de lansare se preconizează a fi în jurul lunii mai 2024, persoanele fizice se vor înscrie la cursuri de formare antreprenorială.

„Prima etapă va fi lansată cel mai probabil în luna mai și reprezintă înscrierea persoanelor fizice care vor parcurge prima etapă, cea de formare antreprenorială. Ministerul va selecta furnizorii de formare acreditați,  furnizori care vor putea fi selectați de către beneficiari din platforma informatica la momentul înscrierii. Un detaliu important este că vom solicita și acreditare on-line a acestor cursuri pentru a asigura accesul cetățenilor romani care trăiesc în diaspora și care vor să aplice la acest program pentru a se reîntoarce acasă” – a detaliat ministrul Economiei, pentru StartupCafe.ro.

Moldova Invest îți recomandă și ...   O nouă autostradă în România! Va uni două provincii istorice

În etapa a doua va avea loc probabil în septembrie 2024, va avea loc depunerea planurilor de afaceri.

„După această primă etapă, persoanele fizice care au absolvit cursul de formare vor putea depune, probabil din septembrie, planurile de afaceri, pentru obținerea unei finanțări de 250.000 lei” – a mai explicat Oprea.

Conform modelului prezentat în Startup Nation 2024, programul pare să se asemene mai mult cu un alt program de finanțare destinat start-up-urilor – România Startup Plus. Într-adevăr, în cadrul România Startup Plus, finanțat din fonduri europene din Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020, grupul țintă era format din persoane fizice – potențiali antreprenori care urmau cursuri de formare antreprenorială și profesională, beneficiau de asistență în elaborarea planului de afaceri și, la final, aplicau pentru finanțare cu acele planuri de afaceri. Firmele înființate în acest mod efectuau angajări și primeau finanțare nerambursabilă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Investiție de 11 miliarde de lei pentru reabilitarea liniei de cale ferată Focșani – Roman și a unui tronson din autostrada A1

Diferența majoră consta în modalitatea de implementare a programului. România Startup Plus era gestionat prin intermediul unor administratori de grant – organizații neguvernamentale, patronate, sindicate, universități etc. – care primeau fonduri europene de la Ministerul Fondurilor Europene, pe baza unor proiecte ample, și selectau apoi antreprenorii care urmau să beneficieze de granturi.

Pe de altă parte, primele trei ediții ale programului Start-Up Nation s-au adresat întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri), nu direct antreprenorilor ca persoane fizice. În ediția a doua, o parte din bugetul programului a fost asigurată din fonduri europene, prin intermediul POCU 2014-2020.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Republica Moldova și SUA își consolidază cooperarea în domeniul securității cibernetice

Este important de subliniat faptul că programul Startup Nation 2024 urmează să fie finanțat cu 400 de milioane de euro, în cadrul programului Educație și Ocupare (PEO) 2021-2027.

Luând în considerare faptul că o serie de consultanți au cerut antreprenorilor avans din onorariile de consultanță să le pregătească proiectele pentru viitorul program de ajutoare, Ministerul Economiei subliniază că „programul se află încă în etapa de pregătire, iar orice informații oficiale despre punerea acestui proiect în consultare publică, adoptarea cadrului legislativ aferent și deschiderea perioadei de înscriere vor fi comunicate exclusiv de MEAT și vor fi publicate pe site-urile oficiale www.economie.gov.ro și www.imm.gov.ro, precum și pe canalele Social Media ale instituției”.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top