Connect with us

Statul oferă vouchere în valoare de 72.500 de lei pentru a sprijini renovarea locuințelor prin Programul Național “Casa Eficientă Energetic”

casaenergetica - Moldova Invest

Național

Statul oferă vouchere în valoare de 72.500 de lei pentru a sprijini renovarea locuințelor prin Programul Național “Casa Eficientă Energetic”

Statul oferă vouchere în valoare de 72.500 de lei pentru a sprijini renovarea locuințelor prin intermediul Programului Național “Casa Eficientă Energetic”

Acest program face parte din Programul RePoweEU, prin care România va beneficia de fonduri totale de aproximativ 1,4 miliarde de euro. Scopul specific al investiției este să încurajeze populația, în special segmentul vulnerabil, să renoveze clădirile rezidențiale unifamiliale aflate în proprietate proprie, cu scopul de a îmbunătăți eficiența energetică cu cel puțin 30%.

Cetățenii pot alege să primească vouchere pentru renovarea locuinței, care includ decontarea costurilor pentru lucrările de renovare și evaluarea tehnică (cum ar fi auditul energetic al clădirii), în valoare totală de 72.500 de lei (70.000 de lei + 2.500 de lei).

Programul se concentrează pe clădirile rezidențiale unifamiliale care, după auditul energetic, sunt încadrate în clasele G, F, D sau E, conform clasificării specificate.

Pentru a accesa finanțarea, beneficiarii trebuie să prezinte un certificat de performanță energetică obținut în ultimele 3 luni, care să ateste încadrarea imobilului în categoriile G, F, D sau E. De asemenea, aceștia trebuie să aibă un contract încheiat cu o firmă de construcție și un proiect care să prevadă lucrări care să ducă la o creștere a eficienței energetice cu cel puțin 30%.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Institutul Diplomatic Român anunță finalizarea cu succes a Programului de formare profesională în domeniul afacerilor europene

Investiția vizează modernizarea energetică a locuinței prin lucrări care să îmbunătățească performanța energetică, incluzând izolarea termică a peretelui exterior și a fațadei, înlocuirea tâmplăriei exterioare existente cu una termoizolantă (ferestre și uși), izolarea termică a acoperișului/planșeului și montarea unui sistem fotovoltaic de generare de energie electrică cu o capacitate de 3kW net (doar în cazul proprietarilor vulnerabili).

Programul va fi implementat printr-o aplicație web dezvoltată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Perioada de pregătire a Ghidului solicitantului, publicitatea măsurii și pregătirea apelului de proiecte este planificată pentru trimestrul al patrulea al acestui an. Derularea apelurilor de proiecte și contractarea acestora este estimată pentru trimestrul 3 al anului viitor, iar investiția trebuie să fie finalizată până la sfârșitul anului 2026.

Moldova Invest îți recomandă și ...   A fost semnat contractul pentru ultimul segment al Autostrăzii A7, tronsonul Pietroasele-Municipiul Buzău

Programul se va derula prin două axe:

1. Axa I – Programul Național – Casa Eficientă Energetic: Renovarea energetică/ instalarea panourilor fotovoltaice pe clădirile rezidențiale unifamiliale aparținând persoanelor din segmentul vulnerabil de populație (Alocare 267.000.000 euro – 50% din alocarea investiției).
2. Axa II – Programul Național – Casa Eficientă Energetic: Renovarea energetică a clădirilor rezidențiale unifamiliale aparținând persoanelor fizice (Alocare 267.000.000 – 50% din alocarea investiției).

Este important de menționat că, deși există o axă specială dedicată persoanelor vulnerabile, acestea pot depune proiecte și în cadrul Axei II. Totuși, un beneficiar nu poate fi finanțat din ambele axe pentru a evita dubla finanțare.

Valoarea voucherului pentru ambele axe ale investiției este de 70.000 de lei pentru renovarea clădirii, împreună cu un voucher pentru evaluările tehnice necesare pe parcursul proiectului, în valoare de 2.500 de lei pentru ambele axe. Beneficiarii Axei I au opțional posibilitatea de a opta pentru un voucher pentru un sistem fotovoltaic în valoare de 25.000 de lei.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Valoarea inflației în România, pe luna septembrie a fost de 8,8%, în scădere față de luna august

Axa I se diferențiază prin faptul că proprietarii aflați în situația de vulnerabilitate pot opta și pentru instalarea unui sistem fotovoltaic de minim 3kW net, cu condiția ca imobilul să fie deja renovat sau după finalizarea lucrărilor de izolare a anvelopei, printr-un voucher suplimentar în valoare de 25.000 de lei.

Axa II se adresează publicului general, referindu-se la clădirile rezidențiale aparținând persoanelor fizice, oferind posibilitatea decontării lucrărilor de renovare și evaluării tehnice în valoare totală de 72.500 de lei (70.000 de lei + 2.500 de lei). Axei II îi va fi acordată atenție după începerea Axei I.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top